/Salaj: Ministrul Sanatatii promite opt milioane de lei pentru tratamentul a patru noi boli rare

Salaj: Ministrul Sanatatii promite opt milioane de lei pentru tratamentul a patru noi boli rare

Un număr de patru noi boli rare vor fi introduse, începând cu luna iulie, în subprogramul finanţat de Ministerul Sănătăţii, bugetul alocat fiind de circa opt milioane de lei, conform precizărilor făcute de ministrul Cseke Attila marţi, la Zalău, la inaugurarea primului centru pentru boli rare din România.
“Pentru toţi pacienţii incluşi în subprogramul de boli rare, bugetul Ministerului Sănătăţii este astăzi 221 de milioane de lei, peste 52 de milioane de euro. Un buget care permite astăzi României servicii şi tratament pentru 4.876 de pacienţi cu boli rare şi pot să vă anunţ aici, în premieră, că nu ne oprim aici. În luna iulie vom introduce patru noi boli rare în subprogramul de tratament, cu un buget aproximativ de opt milioane de lei, pentru un număr de 44 de bolnavi”, a precizat Cseke Attila.


Potrivit ministrului, bugetul total alocat de Ministerul Sănătăţii în cadrul subprogramului pentru boli rare s-a triplat în ultimii patru ani, ajungând de la 70 de milioane de lei în 2007, la 221 de milioane de lei în 2011.
“În 2007, numărul de pacienţi (cu boli rare – n.r.) cărora li s-a acordat tratament şi servicii era de 3.165. Am ajuns, în 2010, la 4.418, iar anul acesta, după cum vă spuneam, la 4.876. Bugetul alocat acestui subprogram a pornit de la 70 de milioane de lei şi am ajuns, în 2011, la 221 de milioane. Practic, în patru ani de zile, este o creştere de trei ori, cu 300%, a bugetului alocat bolilor rare. Pe de altă parte, trebuie să fim conştienţi că nici cu această sumă nu reuşim încă astăzi să tratăm toate bolile pe acest segment”, a precizat Cseke Attila.
Acesta a adăugat faptul că tratamentul unei boli rare este scump, ajungând, în medie, la circa 45.000 de lei pe an pentru un pacient, dar că sprijinul statului pentru tratamentul bolilor rare a crescut constant, chiar dacă bugetul alocat sănătăţii este limitat.
O boală rară este boala care afectează mai puţin de cinci persoane din 10.000. În România, frecvenţa bolilor rare este de 6-8%, la fel ca în restul ţărilor europene. Aceste boli afectează în ţara noastră aproximativ 1.300.000 de persoane, dintre care aproximativ 1.250.000 de pacienţi nu au încă diagnosticul corect sau complet şi nici tratament şi îngrijire adecvată.