/Rusia ar putea ridica partial embargoul la importul de legume in schimbul unor garantii

Rusia ar putea ridica partial embargoul la importul de legume in schimbul unor garantii

Rusia este dispusă să ridice parţial embargoul la importul de legume europene în schimbul unor garanţii din partea serviciilor fitosanitare din ţările exportatoare, a declarat miercuri medicul sanitar şef al Rusiei, Ghennadi Onişcenko, în absenţa vreunui progres în cadrul negocierilor cu oficiali ai Comisiei Europene, transmit EFE.
‘Suntem dispuşi să permitem intrarea parţială (a legumelor în ţară), în schimbul unor garanţii din partea serviciilor naţionale. Avem nevoie de rezultate, nu de formă’, a declarat Onişcenko agenţiei de presă Interfax, adăugând că Serviciul sanitar rus (Rospotrebandzor) aşteaptă în continuare un certificat de calitate din partea Comisiei Europene, care ar garanta siguranţa legumelor importate.


În privinţa rundei de discuţii cu reprezentanţi ai Comisiei Europene (CE) încheiate cu o seară în urmă, oficialul rus s-a plâns de lipsă ‘de înţelegere’ din partea partenerilor europeni. ‘Situaţia în Europa nu insuflă optimism. Se înregistrează noi cazuri de persoane contaminate, în ciuda declaraţiilor Uniunii Europene că situaţia a fost clarificată’ , a spus oficialul rus.
La 10 iunie, la summitul Rusia-UE desfăşurat în oraşul Nijni Novgorod, liderii Rusiei şi Uniunii Europene au convenit ca Moscova să ridice interdicţia privind importurile de legume din Europa în schimbul unor garanţii de securitate din partea CE şi a serviciilor fitosanitare din ţările exportatoare.
Onişcenko declarase atunci că s-a ajuns chiar la un acord în acest sens cu autorităţile olandeze, care au acceptat cerinţele Rusiei, însă Comisia Europeană nu a acceptat, insistând asupra ridicării interdicţiei pentru mai multe state. Rusia a interzis la 30 mai importurile de legume din Spania şi Germania din cauza focarului generat de bacteria infecţioasă E.coli, ca apoi să extindă, la 2 iunie, interdicţia la toate ţările din UE.