/Romania este una din pietele noastre cele mai interesante (Fredrik Ragmark, CEO Medicover)

Romania este una din pietele noastre cele mai interesante (Fredrik Ragmark, CEO Medicover)

România este una din pieţele cele mai interesante pentru compania Medicover, povesteşte suedezul Fredrik Ragmark, directorul executiv al companiei, unul dintre furnizorii importanţi de servicii medicale private din Europa Centrală, pentru Financial Times, în ediţia de luni.

Potrivit lui Ragmark, CEO la Medicover International, din punctul de vedere al fondurilor investite, Polonia este pentru Medicover cea mai mare piaţă, urmată de Germania, deoarece compania are în aceste ţări investiţii mari în ceea ce priveşte laboratoarele. Pe de altă parte, din perspectiva oportunităţilor, România şi Ucraina sunt pieţe foarte interesante. În România, Medicover operează atât ca furnizor de servicii medicale, care beneficiază de clinici şi de un spital nou, cât şi ca furnizor de analize medicale.

Medicover, o companie de familie, are spitale şi laboratoare de analize, dar şi o divizie de asigurări medicale. Afacerea a fost iniţiată în Polonia în 1995 de către suedezul Bengt Beckman, care fondase compania African Air Rescue (AAR) în Kenya.

Potrivit lui Ragmark, care trăieşte în apropierea Bruxellesului, Turcia este şi ea o piaţă interesantă pentru asistenţa medicală privată, în condiţiile în care economia ei creşte puternic, iar guvernul susţine privatizarea unor elemente ale sistemului medical.

Ragmark adaugă că, deşi el este suedez şi companie este şi ea considerată suedeză, Medicover nu operează în Suedia. Cu toate acestea, explică el, avem drept parteneri bănci sudeze, iar compania de asigurări medicale a Medicover are sediul în Suedia.

Jonas af Jochnick, cofondatorul companiei suedeze de cosmetice Oriflame, este acţionarul principal la Medicover.

Din cei 7.000 de angajaţi ai Medicover, mai puţin de 20 trăiesc în Belgia.

Ragmark mărturiseşte că, atunci când află la Bruxelles, ia masa adesea cu fondatorii companiei şi cu următoarea generaţie a familiei proprietarului, care trăieşte şi el în capitala belgiană, pentru a vorbi despre ceea ce se întâmplă în prezent şi în viitor în companie.

Potrivit CEO de la Medicover, avantajele de a fi o companie de familie depăşesc dramatic potenţialele efecte negative, deoarece atât principalul acţionar, cât şi următoarea generaţie din familia proprietarului sunt extrem de implicaţi în înţelegerea strategiei de afaceri.

De asemenea, Ragmark subliniază că deşi modelul de afaceri al Medicover prevede operarea în mai multe ţări central-europene, rămânând în acelaşi timp cu baza în Belgia, accentul se pune foarte mult pe înţelegerea culturii locale şi pe găsirea persoanelor potrivite.