/Romania, citata pentru insuficienta protectie a proprietatii intelectuale

Romania, citata pentru insuficienta protectie a proprietatii intelectuale

SUA au deplâns luni comercializarea prin internet a produselor contrafăcute în numeroase ţări şi au citat România printre ţările în care măsurile de combatare a infracţiunilor la adresa proprietăţii intelectuale sunt prea puţin relevante, potrivit raportului anual întocmit de serviciile Reprezentantului american în comerţul exterior /USTR/ despre lupta mondială împotriva contrafacerii.
Publicităţi on line pentru vânzarea de bunuri ilicite, care sunt livrate prin colet sau din mână în mână, sunt disponibile în numeroase locuri, inclusiv în China, Franţa, Germania, Japonia, Spania şi Taiwan, indică documentul.
Raportul nu oferă detalii, dar notează la nivel mondial o “creştere a vânzărilor on line de bunuri piratate şi contrafăcute, al căror volum se apropie rapid de cel al bunurilor vândute de negustori ambulanţi şi pe alte pieţe fizice”.


SUA publică în fiecare an o listă a ţărilor care trebuie supravegheate pentru insuficienta lor luptă împotriva acestui tip de fraudă. În acest an, 12 ţări sunt pe “lista pentru supraveghere prioritară”, dintre care două sunt plasate capul listei /China şi Rusia/, urmate de celelalte în ordine alfabetică: Algeria, Argentina, Canada,Chile, India, Indonezia, Israel, Pakistan, Thailanda şi Venezuela.
China rămâne numărul unu în materie de contrafaceri, potrivit SUA. În această ţară, trei sferturi din vânzătorii de contrafaceri reapar după închiderea site-ului lor internet.
Alte 29 de ţări sunt pe o “listă de supraveghere”, printre ele fiind şi cinci membre ale Uniunii Europene: Spania pentru clemenţa justiţiei sale faţă de infracţiuni la dreptul proprietăţii intelectuale, Finlanda pentru “lipsa de protecţie a brevetelor unor produse farmaceutice”/care expiră mai repede decât în alte ţări în UE/, Grecia, Italia şi România pentru insuficienţa arsenalului lor de represiune a acestor infracţiuni.