/Romania a intrat in Cartea Recordurilor cu cea mai mare lectie de prim-ajutor la care au participat 7.402 persoane

Romania a intrat in Cartea Recordurilor cu cea mai mare lectie de prim-ajutor la care au participat 7.402 persoane

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, dr. Alis Grasu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în preziua aniversării a 105 ani de la înfiinţarea Societăţii de Salvare, Ambulanţa a reuşit să realizeze un record mondial pentru numărul cel mai mare de participanţi la un curs de resuscitare şi acordare a primului ajutor.

‘Este un lucru extraordinar care nu s-ar fi putut întâmpla dacă cetăţenii nu ar fi înţeles să fie prezenţi pe Stadionul Dinamo într-un număr atât de mare şi să participe la cursul de acordare a primului ajutor’.

Ea a menţionat că s-au strâns 7.400 de persoane şi, cel mai important, este că acest număr de persoane ar putea să ajute în caz de urgenţă.

Un al doilea scop a fost acela de a doborî recordul mondial de participare la un curs pentru resuscitare.

Dr. Alis Grasu a mai spus că pentru a se ajunge la aceste rezultate, 700 de instructori specializaţi au făcut demonstraţii pentru cei prezenţi, explicându-le tehnicile de prim ajutor.

La rândul său, dr. Cristian Grasu, preşedintele Societăţii de Salvare Bucureşti-Ilfov, a reliefat că la acest curs au participat şi foarte mulţi reprezentanţi ai ambulanţei din ţară, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi cei de la medicina militară.

Ann Orford, reprezentanta Guinness Book, a subliniat că este un record uimitor, având în vedere numărul mare de participanţi.
‘Este un eveniment pe care l-am trăit la cote înalte’, a subliniat Ann Orford, adăugând că organizarea unui asemenea eveniment a presupus un mare efort de pregătire şi o implicare a unui număr mare de oameni.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a făcut referire la faptul că aceşti oameni vor trebui să-şi utilizeze cunoştinţele în continuare, Servicul de Ambulanţă are în vedere organizarea de cursuri şi pentru alte categorii, unul chiar pentru presă, de două zile, cu mai multe tehnici.

‘Dacă ajutorul este acordat corect, mai ales în stop cardiorespirator, şansele de salvare a vieţii sunt duble. Este foarte important ca în acest caz primul ajutor să se acorde în primele patru minute până la sosirea ambulanţei’, a subliniat dr. Grasu.

Precedentul record a fost stabilit anul trecut, în Mexic, în luna martie, când 6.577 de cursanţi au învăţat simultan procedurile de resuscitare.