/Reforma FSB, in atentia presei ruse

Reforma FSB, in atentia presei ruse

Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) îşi va înăspri cerinţele faţă de angajaţi, care vor fi nevoiţi să renunţe la proprietăţile deţinute în străinătate, să treacă o serie de teste profesionale, psihologice, detectorul de minciuni, scrie Nezavisimaia Gazeta în ediţia de miercuri. Potrivit unui proiect de lege care urmează să fie adoptat de către deputaţii ruşi, directorul FSB va avea competenţe sporite, iar dispoziţiile sale vor deveni reguli de viaţă pentru agenţii instituţiei.

Reforma Serviciului Federal de Securitate (FSB) aminteşte de o epurare de proporţii, titrează Nezavisimaia Gazeta. Duma de stat, camera inferioară a parlamentului rus, urmează să adopte un proiect de lege privind înăsprirea cerinţelor faţă de agenţii FSB. Se presupune că serviciul lor, dar şi al personalului civil din instituţie, trebuie să devină mai dificil şi mai curat. Ei vor fi supuşi unor teste profesionale, psihologice, la droguri şi alcool, vor trece testul poligraf şi li se vor lua amprentele digitale.

Legea mai prevede renunţarea la reţelele sociale de pe internet, la vederi politice şi la proprietăţi în străinătate, întrucât agenţilor FSB li se interzic şi vizitele private în afara graniţei. Instituţia va purcede rapid la o “autoepurare”, pentru a evita “curăţarea” din exterior. Potrivit proiectului de lege, între ai cărui autori figurează deputatul Nikolai Koveliov, şef al FSB în anii ’90, vor fi sporite prerogativele directorului instituţiei, Aleksandr Bortnikov. Ordinele sale mai că vor deveni norme de viaţă pentru toţi “cekiştii”, notează publicaţia rusă.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a primit rezultatele anchetei privind moartea în detenţie a juristului Serghei Magnitski. Concluziile apărătorilor drepturilor omului diferă de cele ale comitetului de anchetă, care îi acuză de moartea juristului pe medicii închisorii. Potrivit rezultatelor preliminare, poate fi considerat vinovat şi anchetatorul Oleg Silcenko. În plus, consiliul prezidenţial pentru drepturile omului este de părere că investigarea cauzelor decesului domnului Magnitski “trebuie să includă obligatoriu cercetarea circumstanţelor delapidării resurselor bugetare”, de care era acuzat juristul rus. Liderul de la Kremlin a promis să transmită expertiza structurilor de ordine.

Un general al parchetului rus a încercat să se sinucidă împuşcându-se cu revolverul de serviciu. Şeful direcţiei pentru supravegherea executării legislaţiei privind securitatea şi combaterea extremismului, Viaceslav Sizov, a încercat să-şi pună capăt zilelor la birou, relatează RKB-daily. Totuşi glonţul nu a nimerit în creier, ci a trecut prin ureche. Generalul a fost internat în stare gravă, i s-a făcut o operaţie, dar medicii sunt rezervaţi cu privire la şansele acestuia de a rămâne în viaţă. Moskovski Komskomoleţ notează că Sizov, în vârstă de 45 de ani, era unul dintre cei mai profesionişti şefi din parchetul general, aflându-se în post din 2006.

Novîe Izvestia relatează că, în ciuda faptului că paşaportul de cetăţean al URSS nu mai este valabil de şapte ani, cinci mii de locuitori ai regiunii Sverdlovsk (centru) trăiesc într-o ţară inexistentă şi refuză să-şi înlocuiască documentul cu un paşaport rusesc. Deocamdată nu se ştie dacă din nostalgie după fosta putere sovietică sau dintr-o elementară înapoiere.