/Record de fonduri pentru combaterea SIDA, tuberculozei si paludismului

Record de fonduri pentru combaterea SIDA, tuberculozei si paludismului

Fondul Mondial de luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Paludismului (FMSTP) a anunţat, joi, că în 2010 au fost alocate trei miliarde de dolari pentru combaterea acestor boli, o sumă record, însă ‘insuficientă’, motiv pentru care a cerut contribuţii mai mari din partea statelor lumii, transmite EFE.

Directorul executiv al fondului, Michel Kazatchkine, a prezentat la Paris principalele date care au caracterizat anul 2010 în acest domeniu, arătându-se optimist cu privire la atingerea obiectivelor stabilite pentru 2015. ‘Condiţia este însă ca eforturile să fie menţinute la acelaşi nivel’, a spus Kazatchkine.

El a indicat că Fondul se va baza în continuare pe statele din G8 – principalii contributori -, dar a subliniat că este important să sporească şi contribuţiile oferite de ţările din Golful Persic şi de statele în curs de dezvoltare.

Directorul fondului a precizat că, săptămâna viitoare, va călători în Brazilia, unde va încerca să obţină fonduri pentru combaterea bolilor amintite. În acelaşi timp, alţi membri ai FMSTP se vor deplasa în India şi în China.

Kazatchkine a recunoscut că la ultima reuniune a contributorilor s-au strâns numai 11,7 miliarde de dolari pentru următorii trei ani, mult prea puţin faţă de cele 13 miliarde care ar fi necesare pentru acoperirea la nivel minim a necesităţilor din perioada menţionată.