/Pulbere chimica ce poate neutraliza substantele radioactive

Pulbere chimica ce poate neutraliza substantele radioactive

Un profesor de chimie şi o companie niponă au creat în comun o pulbere care poate reacţiona cu substanţele radioactive din apă transformându-le în precipitaţi, ceea ce ar contribui semnificativ la eforturile de neutralizare a apei contaminate provenind de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, grav avariată în catastrofa naturală produsă la 11 martie în Japonia, informează marţi Kyodo.

Produsul, creat din mai multe elemente chimice şi minerale, între care şi zeolitul, poate reacţiona cu substanţe radioactive precum iodul, cesiul şi stronţiul, a indicat marţi Tomihisa Ota, profesor la Universitatea Kanazawa, care a făcut descoperirea împreună cu o firmă de profil, Kumaken Kougyou Co., din prefectura Akita.

Experienţele au dovedit că noul produs poate neutraliza aproape total cesiul radioactiv, dar şi iodul şi stronţiul, a explicat profesorul nipon.

La experienţe nu s-a folosit material radioactiv, însă noul produs poate fi folosit la decontaminare, deoarece radioactivitatea nu modifică proprietăţile chimice ale unei substanţe, conform aceleiaşi surse.

Marţi, operatorul centralei nucleare de la Fukushima a început pomparea a 10.000 de tone de apă contaminată, provenind de la răcirea reactoarelor, pentru a permite continuarea operaţiunilor de reparare.