/Psoriazisul, o afectiune frecventa

Psoriazisul, o afectiune frecventa

Psoriazisul este o afecţiune destul de frecventă, a declarat, joi, pentru AGERPRES, dr. Lidia Cavaropol, dermatolog la Institutul ‘Matei Balş’, care a precizat că boala se tratează în funcţie de forma sa.

Dacă este afectată o suprafaţă mai mică de piele, tratamentul se aplică local, iar în cazul în care leziunea afectează o suprafaţă mai mare atunci tratamentul este sistemic, cu pastile şi injectabil, a explicat medicul.
Soarele face bine în majoritatea cazurilor, însă există şi un procent foarte mic, sub 1%, când boala se agravează, a precizat dr. Cavaropol.
Ea a adăugat că sunt şi cazuri când boala afectează articulaţiile, dar acestea sunt mai rare.

Aproape 4% din populaţia lumii este afectată de psoriazis. Această maladie a pielii afectează mai ales adolescenţii şi tinerii, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani, deoarece aceştia sunt predispuşi la transformări hormonale şi sensibilitate psihică.

Boala poate apărea şi la persoanele mature, fiind cauzată de tulburări de natură endocrină, tulburări de metabolism sau schimbări ale sistemului imunitar.

Mai multe studii au determinat caracterul ereditar al bolii. Astfel, peste 60% dintre pacienţii cu psoriazis au mai avut cel puţin un caz similar în familie. Deşi ereditară, boala nu este contagioasă şi nu se transmite către alte persoane nici măcar la contactul cu sânge infectat.
‘Psoriazisul este o boală comună a pielii pentru care, din păcate, încă nu s-a găsit o modalitate de vindecare completă. În practică, pentru majoritatea pacienţilor care dezvoltă psoriazis nicio cauză evidentă nu poate fi detectată’, a declarat dr. Carmen Comănescu, coordonator al clinicilor Psoremiss, specializate pe această afecţiune.

Boala afectează în mod egal femei şi bărbaţi şi are o probabilitate de apariţie mai mare la pacienţii care au cazuri în familie.

‘Noi recomandăm tuturor pacienţilor tratamentele naturiste şi ne bucurăm că tot mai mulţi dintre ei au înţeles că un astfel de tratament este mult mai eficient şi mai sănătos pentru corpul şi metabolismul lor. Tratamentul naturist pentru psoriazis se bazează pe folosirea plantelor, ierburilor şi uleiurilor naturale cu efecte benefice pentru corp. Plante precum floarea soarelui, aloe vera, jojoba, ovăz sunt folosite în compoziţia unguentelor ce se aplică pe zonele afectate, ca obiect al unui tratament foarte eficient’, a adăugat dr. Comănescu.

În afara plantelor folosite pentru fabricarea unguentelor aplicate cutanat, există şi anumite diete naturiste, care ajută la curăţarea hepatică şi deci la combaterea surselor psoriazisului şi la tratarea eficientă a acestei afecţiuni, a reliefat mediul.