/Proteste ale pensionarilor in fata prefecturilor din mai multe zone ale tarii (grupaj)

Proteste ale pensionarilor in fata prefecturilor din mai multe zone ale tarii (grupaj)

Zeci de pensionari a protestat luni în faţa prefecturilor din ţară împotriva introducerii contribuţiei de 5,5% la fondul asigurărilor de sănătate în cazul celor cu pensii pornind de la 740 de lei şi a creşterii preţurilor la alimente.
Aproximativ 100 de pensionari din judeţul Olt au pichetat Prefectura, solicitând anularea actului normativ privind această contribuţie.
Preşedintele Asociaţiei “Pensionarul”, Florea Mitroi, a declarat că pensionarii din Olt cer şi indexarea pensiilor cu 7,8%, începând din luna aprilie, calcularea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, reducerea TVA la alimentele de bază la 5%, compensarea medicamentelor la preţul de raft.


Florea Mitroi a afirmat că pensionarii au ajuns la limita suportabilităţii vieţii în această perioadă şi nu mai pot face faţă creşterii continue a preţurilor. Pensionarii susţin că nu trebuie să cotizeze la asigurările de sănătate pentru că au făcut acest lucru în perioada în care au fost angajaţi, iar acum veniturile lor sunt prea mici.
O delegaţie a pensionarilor a discutat cu reprezentanţii Prefecturii şi solicitările pensionarilor din Olt vor fi înaintate Guvernului.
Peste 100 de pensionari din judeţul Vaslui au protestat împotriva măsurilor luate de actualul Guvern.
“Scăderea nivelului de viaţă şi scumpirea produselor şi serviciilor, micşorarea pensiilor şi aşa foarte mici, îngheţarea punctului de pensie şi reţinerea contribuţiei de sănătate de 5,5% din întregul cuantum al pensiei ne obligă să ieşim în stradă pentru a protesta. Am ajuns la capătul răbdării”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Pensionarilor Vaslui, Ioan Stamate.
O bătrână în vârstă de 75 de ani a leşinat la mitingul de protest, iar un echipaj SMURD i-a acordat primul ajutor.
Aproximativ 70 de pensionari au pichetat sediul Prefecturii Prahova, nemulţumiţi şi ei de impozitarea cu 5,5% a pensiilor care depăşesc 740 de lei pentru fondul de sănătate.
Oamenii consideră că nu este legal ca această diminuare cu 5,5 procente să se aplice cuantumului total al pensiei şi cer ca impozitarea să se facă doar pentru suma care depăşeşte 740 de lei.
“Aceşti guvernanţi trebuie să se gândească foarte bine la ceea ce fac, pentru că noi, pensionarii de azi, suntem cei care au construit tot ceea ce se vede acum. Ne-au promis atât de multe şi nu au făcut nimic. Aceşti guvernanţi ar trebui să plece”, a afirmat Ion Dumitrescu, unul dintre protestatari.
O delegaţie a pensionarilor s-a întâlnit cu prefectul Adrian Dobre căruia i-a fost înmânată lista cu revendicări. Aceştia cer Guvernului ca punctul de pensie să fie corelat cu salariul mediu brut pe economie, pensiile să nu mai fie îngheţate pe anul 2011, să se păstreze actualul sistem de impozitare a pensiilor şi să se renunţe la diminuarea cuantumului pensiilor cu 5,5% sau să se aplice acest sistem de impozitare doar la suma ce depăşeşte 740 de lei.
Pensionarii au pichetat Prefectura fără să scandeze lozinci, protestul durând aproximativ o oră.
Circa 50 de pensionari au pichetat şi sediul Prefecturii Satu Mare, nemulţumiţi de nivelul pensiilor.
“Pichetăm Prefectura în semn de protest faţă de faptul că pensiile noastre au fost îngheţate anul trecut şi nu au fost mărite măcar cu rata inflaţiei, care a fost de 7,7% anul trecut. Încă un lucru care ne doare este că ni s-a luat 5,5% din pensii pentru sănătate. Nu cred că ne vor lua în seamă, pentru că de când a venit domnul Băsescu la Preşedinţie nu i-a primit niciodată pe liderii noştri. Tot timpul cât a fost această criză a vrut să dea legi care să ne micşoreze pensiile”, a susţinut preşedintele Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor Satu Mare, Mircea Marian.
După o oră de protest, conducerea Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor a avut o întâlnire cu conducerea Instituţiei Prefectului, pentru a-şi expune problemele.
Circa 20 de pensionari din judeţul Vrancea au pichetat sediul Prefecturii pentru a cere majorarea pensiilor cu 8%, rata inflaţiei de anul trecut.
Scopul acţiunii organizate de Asociaţia Judeţeană a Sindicatului Pensionarilor Vrancea este de a sensibiliza autorităţile locale şi centrale cu privire la măsurile ce trebuie adoptate pentru a îmbunătăţi viaţa pensionarilor.
“Indexarea este singurul punct pe care îl solicităm Guvernului, de a mări pensiile cel puţin cu rata inflaţiei, adică 8%. Acest conflict a fost declanşat de mărirea preţului la energie electrică. De aici tragem concluzia că Guvernul a dat semnalul că criza s-a terminat, recesiunea s-a terminat şi putem de acum da drumul la toate preţurile, dar şi la măriri de salarii şi de pensii. Astăzi este o primă ieşire a noastră, urmând ca, ulterior, funcţie de ce se întâmplă, să stabilim ce avem de făcut”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Judeţene a Sindicatului Pensionarilor Vrancea, Nicolae Zamfir.
Câteva zeci de pensionari din Timişoara au pichetat sediul Prefecturii, fiind nemulţumiţi de măsurile de austeritate ale Guvernului şi de faptul că nu le mai ajung banii nici pentru plata întreţinerii, unii riscând să-şi piardă locuinţele.
“Nu mai putem să ne plătim întreţinerea, iar de medicamentele de care avem nevoie nici nu ne vom mai putea apropia, iar coplata pentru pensionari înseamnă genocid. Nu ne mai putem duce traiul nici la limita decenţei”, a declarat pentru AGERPRES liderul Uniunii Pensionarilor Timiş, Silvia Petre.
Pensionarii protestatari au criticat Guvernul şi pentru faptul că, deşi pensiile le sunt mici, vor fi nevoiţi să achite lunar şi 5,5% din venituri drept contribuţie la asigurările de sănătate.
Silvia Petre a spus că pensionarii timişeni vor continua protestele, aceştia promiţându-le celor din arcul guvernamental şi susţinătorilor din Parlament că nu-i vor mai vota la următoarele alegeri.