/Protest al PER si CER la Navodari, impotriva constructiei unui depozit de deseuri periculoase

Protest al PER si CER la Navodari, impotriva constructiei unui depozit de deseuri periculoase

Partidul Ecologist Român (PER) şi Clubul Ecologist Român (CER) vor organiza pe 15 mai la Năvodari o manifestaţie de protest împotriva construcţiei unui depozit de deşeuri periculoase în imediata apropiere a litoralului Mării Negre.
La eveniment vor participa, potrivit unui comunicat transmis marţi de PER, acad. Răzvan Theodorescu, preşedintele Clubului Ecologist Român, Matei Nicolae, Emil-Adrian Maghinici, coordonatorul campaniei, reprezentanţi ai Ministerului Turismului şi Dezvoltării Regionale şi Ministerului Mediului şi Pădurilor.
În acest context va fi prezentată şi asumată ‘Declaraţia Universală a Drepturilor Pământului Mamă’, adoptată la Cochabamba, în Bolivia.


Potrivit sursei citate, la Năvodari societatea Ecological Center şi-a propus şi a avut acordul Ministerului Mediului şi Pădurilor pentru construirea unui depozit de deşeuri. Această societate obligă acum Primăria oraşului Năvodari să îi acorde permisul de construire a centrului de depozitare în aer liber a deşeurilor industriale şi menajere toxice, periculoase în fostul combinat chimic Năvodari şi pe terenurile din jurul acestuia.
“Dacă nu vom opri acest proiect, urmează să se ridice un adevărat munte toxic de 94 de metri, vizual inestetic şi cu un impact devastator asupra sănătăţii prin contaminarea apei freatice şi prin deversările directe în Marea Neagră, unul din patrimoniile naţionale. Vă atragem atenţia că totul se întâmplă la 3 kilometri de staţiunea Mamaia şi la 1 kilometru de valurile mării”, arată ecologiştii.
Reprezentanţii Partidului Ecologist Român au anunţat că de la 1 iunie vor monitoriza toate pierderile de lichide poluante şi solide de la vasele în tranzit prin Marea Neagră. Vicepreşedintele PER, Lucian Matei, a precizat că monitorizarea se va face cu echipe speciale, care vor patrula pe parcursul întregii veri pe traseul Mangalia-Constanţa-Sulina, cu o şalupă specială.
“Rezultatele investigaţiilor vor fi puse apoi la dispoziţia Ministerului Mediului şi a opiniei publice pentru a se întocmi rapoarte speciale privind poluarea Mării Negre. Deplasarea şalupei cu specialiştii noştri se va face zilnic, astfel încât totul să fie atent monitorizat”, a declarat pentru AGERPRES Lucian Matei.
De asemenea, echipele de monitorizare vor fi atente la tot ceea ce se deversează de pe litoralul românesc în Marea Neagră.