/Protest al infirmierelor austriece la Viena

Protest al infirmierelor austriece la Viena

Corespondentul Agerpres, Smaranda Câmpeanu, transmite: Aproximativ 1.000 de infirmiere austriece, angajate ale spitalului Kaiser-Franz-Josef din Viena, protestează împotriva crizei de personal din domeniul medical şi a salariilor mici, ameninţând cu organizarea în scurt timp a unei greve.

Infirmierele şi-au ales ca loc de demonstraţie piaţa primăriei din centrul Vienei, unde au arborat pancarde pe care au scris: ‘Cerem mai mult timp pentru umanitate’.
‘Avem tot mai mulţi pacienţi de care trebuie să ne îngrijim şi prea puţin timp’, spune Christine Löwenpapst, angajată a spitalului Kaiser Franz Josef, atrăgând atenţia asupra faptului că din ce în ce mai multe infirmiere suferă de sindromul burn-out. Personalul spitalului se împuţinează, iar infirmierele rămase în centrul medical trebuie să acopere acelaşi număr, relativ mare, de sarcini. Infirmierele se plâng de asemenea că trebuie să consume din ce în ce mai mult timp pentru sarcini birocratice şi de curăţenie.

Cu toate acestea, Ministerul austriac al Sănătăţii consideră că în sistemul vienez de sănătate numărul angajaţilor depăşeşte media.
Consilierul municipal pentru probleme legate de sănătate, Sonja Wehsely, este de părere că ar fi inutil să se vorbească despre noi angajări.
‘Sunt de acord că există spitale unde sunt prea puţin angajaţi, dar există şi centre medicale cu prea mulţi. Aici trebuie să acţionăm’, spune ea.