/Pronuntarea in procesul Traian Basescu – Mugurel Surupaceanu va fi data pe 25 mai

Pronuntarea in procesul Traian Basescu – Mugurel Surupaceanu va fi data pe 25 mai

Judecătoria Sectorului 5 se va pronunţa pe 25 mai în procesul în care preşedintele Traian Băsescu l-a acţionat în judecată pe deputatul Mugurel Surupăceanu pentru afirmaţiile acestuia privind încurajarea de către şeful statului a consumului de droguri.
La termenul de miercuri Traian Băsescu şi Mugurel Surupăceanu au răspuns, pe rând, întrebărilor adresate prin intermediul instanţei şi au fost puse concluzii pe fond de către avocaţii celor doi.
Deputatul social-democrat Mugurel Surupăceanu a susţinut că prin atitudinea sa Traian Băsescu ar fi putut “induce populaţiei tinere un sentiment că drogurile de tip etnobotanic sunt droguri legale”.


“Legea pe care am iniţiat-o eu a fost adoptată cu o zi înainte de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privitoare la substanţele etnobotanice. Preşedintele Traian Băsescu a refuzat să promulge legea adoptată deja de ambele Camere ale Parlamentului”, şi-a motivat Surupăceanu afirmaţiile.
La cererea avocaţilor lui Traian Băsescu de a nominaliza trei persoane care ar fi făcut afirmaţii privind finanţarea campaniei prezidenţiale cu fonduri obţinute din comercializarea etnobotanicelor, Surupăceanu nu a putut să dea un răspuns concret, dar a spus că în mediul politic şi în mass-media circulau astfel de zvonuri.
Totodată, Surupăceanu a spus că afirmaţiile sale nu au fost făcute la adresa persoanei Traian Băsescu, ci la adresa instituţiei prezidenţiale.
De asemenea, Surupăceanu a explicat că a făcut anumite precizări pe site-ul personal în care a menţionat că era vorba de substanţe etnobotanice şi nu de droguri ilegale şi aceste precizări au fost preluate de multe instituţii media.
Avocaţii lui Traian Băsescu, reprezentanţi ai Casei de Avocatură “Ţuca şi Asociaţii”, au cerut admiterea cererii de chemare în judecată şi acordarea unei despăgubiri simbolice.
“Afirmaţiile privindu-l pe Traian Băsescu au fost făcute într-o conferinţă de presă cu intenţia clară de a afecta imaginea preşedintelui. Prea mult, prea des se fac astfel de afirmaţii. Domnul Surupăceanu a vorbit despre campania electorală în care era implicat Traian Băsescu, nu instituţia Preşedinţiei.”, a afirmat unul dintre avocaţii lui Traian Băsescu.
Aceştia au afirmat că efectul pe care l-au produs acele afirmaţii s-a reflectat în reacţiile principalelor posturi de televiziune, provocând o reacţie negativă la adresa preşedintelui României.
După terminarea procesului, Mugurel Surupăceanu a declarat că îşi menţine afirmaţiile făcute până în acest moment însă nu mai poate spune că Traian Băsescu mai încurajează consumul de droguri uşoare.
“Traian Băsescu a dat puţin înapoi de când a început procesul şi schimbarea atitudinii sale s-a produs şi datorită dvs., presei, care aţi acţionat foarte vehement la afirmaţiile sale”, a mai spus Mugurel Surupăceanu.