/Proiectul de modificare a legii CSAT, raport de respingere in Comisia pentru aparare din Senat

Proiectul de modificare a legii CSAT, raport de respingere in Comisia pentru aparare din Senat

Preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Teodor Meleşcanu (PNL), a anunţat marţi că proiectul de modificare a legii privind funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a primit un raport de respingere din partea membrilor acestui for legislativ.
Potrivit lui Meleşcanu, senatorii din Comisia pentru apărare au considerat că principala modificare propusă prin proiectul de lege – aceea ca ministrul Sănătăţii să facă parte din CSAT – nu este oportună întrucât s-ar crea “o discriminare” faţă de reprezentanţii celorlalte ministere preocupate de siguranţa naţională.
Preşedintele Comisiei de apărare a susţinut că, în situaţia în care miniştrii ar face parte din CSAT, “Consiliul ar ajunge să dubleze Guvernul (…) ceea ce ar fi o lovitură dată funcţionării Executivului în România”.


“Comisia a hotărât să dea un raport de respingere. Am fost cu toţii de acord că problemele de sănătatea populaţiei, protecţia mediului, securitatea alimentară, a sistemelor de comunicare fac parte din ceea ce se numeşte, în mod generic, siguranţa naţională. Este nevoie ca aceste teme să reprezinte priorităţi ale CSAT. În acelaşi timp, am considerat că introducerea unui singur ministru – cel al Sănătăţii în speţă – în CSAT ar fi o discriminare faţă de alte instituţii centrale cu responsabilităţi importante. În cazul în care am extinde această practică, am ajunge ca CSAT să dubleze Guvernul pentru că ar fi foarte puţine ministere care să nu aibă preocupări în siguranţa naţională”, a explicat senatorul liberal.
Potrivit lui Teodor Meleşcanu, recomandarea membrilor Comisiei pentru apărare din Senat vizează constituirea unor structuri proprii la nivelul fiecărui minister care să verifice modul în care România reacţionează faţă de factorii care ameninţă siguranţa naţională, fără însă ca miniştrii să facă parte din CSAT.
“Recomandăm ca pe toate aceste teme ministerele să înceapă să îşi facă propriile structuri de verificare a modului de răspuns al României la apariţia unor factori de risc, care să fie aprobat de CSAT, dar nu prin extindere şi diminuare”, a conchis liberalul.