/Proiect strategic in regiunea transfrontaliera Romania-Bulgaria, lansat la Giurgiu

Proiect strategic in regiunea transfrontaliera Romania-Bulgaria, lansat la Giurgiu

Toate judeţele şi districtele din zona transfrontalieră România-Bulgaria vor participa, pentru o perioadă de 78 de luni (şase ani şi şase luni – n.r.), la un proiect privind starea şi evoluţia socio-economică a regiunii transfrontaliere româno-bulgare în perioada 2009-2015, proiect a cărei lansare are loc joi, la Giurgiu.

Furnizarea unei imagini clare a condiţiilor socio-economice şi evoluţia zonei transfrontaliere România-Bulgaria 2009-2015, creşterea capacităţii administrative, îmbunătăţirea nivelului de înţelegere al cetăţenilor privind proiectele finanţate prin fonduri de cooperare şi dezvoltarea unui set de instrumente pentru evaluarea situaţiei socio-economice şi a evoluţiei zonei transfrontaliere sunt obiectivele specifice ale acestui proiect.

‘Prin acest proiect vrem să obţine o schimbare de atitudine şi să vedem care este imaginea regiunii transfrontaliere România-Bulgaria pentru că, dacă nu facem o planificare bună, ar fi absurd să vorbim de planuri de dezvoltare pentru 2011-2021’, a declarat, joi, la Giurgiu, managerul de proiect, Dragoş Şeuleanu, la Conferinţa de lansare a proiectului strategic ‘Starea şi evoluţia socio-economică a regiunii transfrontaliere româno-bulgare în perioada 2009-2015’.

Acesta a spus că, în perioada derulării proiectului, se vor aduna date privind câteva sute de indicatori statistici care vor fi colectate în fiecare an sau chiar semestrial sau trimestrial. Vor fi adunate date şi despre modul în care populaţia percepe cheltuirea fondurilor europene de către administraţiile locale. Dragoş Şeuleanu a subliniat şi faptul că în regiunile transfrontaliere se poate obţine o astfel de colaborare astfel încât să existe intervenţii comune în domeniul situaţiilor de urgenţă, cel medical sau de educaţie, aşa cum se acţionează şi pe graniţa cu Ungaria.

‘Capacitatea de dezvoltare a unei localităţi depinde de distanţa până la prima universitate, sigur că avem o astfel de formă de învăţământ şi la Giurgiu, dar avem o universitate puternică la Ruse, Bulgaria, universitate pe care dorim să o atragem în acest proiect’, a completat Dragoş Şeuleanu.

Primarul municipiului Belene, Petar Dulev, a declarat, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului, că regiunea transfrontalieră România-Bulgaria este cea mai slab dezvoltată din regiunea economică europeană şi de aceea cele două părţi, română şi bulgară, au mult de lucrat şi trebuie să facă paşi cu forţe comune.
‘Să faci un plan pentru viitor trebuie să cunoşti trecutul şi prezentul. De aceea considerăm că acest proiect o să dea multe răspunsuri privind peisajul comun de la Dunăre şi vor fi găsite scopurile comune pentru dezvoltare sau direcţiile comune de urmat’, a declarat primarul municipiului Belene.

Conferinţa de lansare a proiectului strategic ‘Starea şi evoluţia socio-economică a regiunii transfrontaliere româno-bulgare în perioada 2009-2015’ a continuat cu prezentarea unor date statistice din regiunea transfrontalieră româno-bulgară şi a unor proiecte în derulare la graniţă.

Proiectul are ca parteneri Fundaţia pentru Democraţie, Cultură şi Libertate din Călăraşi, Asociaţia Municipiilor Riverane Dunării din Belene, Bulgaria, şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Călăraşi, iar valoarea proiectului este de aproximativ şase milioane de euro, finanţare asigurată în cadrul programului de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

La eveniment au mai participat preşedintele Consiliului Judeţului Giurgiu, Dumitru Beianu, primarul localităţii Grădiştea, Alexandru Boboc, directorul adjunct al ADR Sud Muntenia, Mircea Enescu, şi alţi consilieri ai unor instituţii de cercetări.