/Programele derulate de MS si UNICEF, discutate de ministrul Cseke Attila si reprezentantul organizatiei

Programele derulate de MS si UNICEF, discutate de ministrul Cseke Attila si reprezentantul organizatiei

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, s-a întâlnit joi cu reprezentantul UNICEF pentru România, Edmond McLoughney, prilej cu care s-a discutat despre programele derulate în comun de Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, a informat Serviciul de presă al MS, printr-un comunicat de presă.
“Programele derulate până acum cu UNICEF au fost foarte eficiente şi consider că această colaborare trebuie să continue şi în viitor, pentru că UNICEF prin cei peste 20 de ani de activitate în România a demonstrat că este un partener serios în ceea ce priveşte colaborarea bilaterală”, a declarat ministrul Sănătăţii.


Reprezentantul UNICEF a vorbit despre programele care au fost şi sunt un succes în România.
“Pentru UNICEF este prioritară orice activitate care vizează ajutorarea aşa-numitelor grupuri vulnerabile. În această categorie intră problematica mamei şi copilului, unde consider că în România am înregistrat un succes prin Programul Spitalul – Prieten al copilului. Momentan, 23 de maternităţi au aderat la această campanie la nivel naţional şi sperăm ca la sfârşitul anului un procent de 50% din copiii care se nasc în România să fie în maternităţi care vor face parte din acest program”, a spus Edmond McLoughney.
Atât Ministerul Sănătăţii, cât şi UNICEF susţin alăptarea naturală a nou-născuţilor. În acest sens, reprezentantul UNICEF a cerut susţinerea Ministerului Sănătăţii ca şi în România să fie creat cadrul legislativ pentru aplicarea Codului Internaţional de Marketing al Substitutelor de Lapte Matern.
“Suntem de acord cu acest demers, Ministerul Sănătăţii a iniţiat din 2006 schimbarea reglementării care a asigurat accesul la lapte praf la o categorie foarte largă de beneficiari. Conform noului Ordin, pe viitor, vor avea acces doar acele persoane la care într-adevăr există o problemă medicală. Pe această cale noi dorim să promovăm alăptarea naturală, cu atât mai mult cu cât studiile arată că nou-născuţii hrăniţi cu lapte matern până la 6 luni sunt mai sănătoşi decât cei hrăniţi cu substitute”, a afirmat ministrul Cseke Attila.
La întâlnire s-a discutat şi despre colaborarea privind tratamentul antiretroviral al persoanelor infestate cu HIV/SIDA, precum şi despre imunizarea copiilor din comunităţile rome.