/Program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu autism

Program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu autism

Proiectul “Şi ei trebuie să aibă o şansă!” îşi propune creştere a şanselor de integrare socială şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii, a copiilor şi tinerilor afectaţi de tulburări de spectru autist (TSA), prin diagnosticarea precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de recuperare şi asistenţă specializată, se arată într-un comunicat de presă al Fundaţiei Romanian Angel Appeal.
Proiectul are o durată de trei ani şi este implementat de Fundaţia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale – Direcţia Generală Protecţia Copilului şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România.
Miercuri, 15 iunie, va avea loc prima reuniune a grupului de lucru pentru elaborarea Strategiei Naţionale privind integrarea socială şi profesională a persoanelor cu TSA.


Grupul de lucru este format din 30 de reprezentanţi ai ministerelor, inspectoratelor şcolare, instituţiilor publice şi ONG-urilor care lucreaza cu copii/persoane cu tulburări de spectru autist. Concluziile acestei prime întâlniri vor fi făcute publice printr-un comunicat de presă.
Totodată, vor începe cursurile sunt gratuite organizate în parteneriat cu Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România şi Direcţia Generală Protecţia Copilului.
Un număr 80 de profesionişti (psihologi) vor fi formaţi în monitorizarea activităţii de recuperare a persoanelor cu TSA, în cadrul cursului “Intervenţii terapeutice în recuperarea persoanelor cu tulburare de spectru autist (monitorizarea eficienţei activităţii)”.
Vor avea loc două sesiuni de instruire, a câte 3 zile consecutive (20 de ore), pentru grupe diferite de participanţi ( 9 – 11 iulie la Bucureşti, 30 iulie – 1 august la Cluj).
Astfel, 500 de profesionişti din serviciile publice şi private adresate persoanelor cu TSA vor fi formaţi în cadrul cursului ‘Intervenţii terapeutice în recuperarea persoanelor cu tulburare de spectru autist. Fundamente (aplicaţii practice)’.
Vor avea loc şase sesiuni de instruire, a câte şase zile consecutive, pentru grupe diferite de participanţi, în perioada august 2011 – ianuarie 2012.
În cursul acestei luni (iunie) se finalizează două module de educaţie medicală continuă la distanţă (e-learning) destinate medicilor de familie, pediatrilor si psihiatrilor, în vederea depistării precoce a tulburărilor de spectru autist. Dosarul urmează a fi depus, spre acreditare, la Colegiul Medicilor, iar modulele de formare vor putea fi accesate începând din iulie 2011.
Prin proiect se vizează formarea şi certificarea a cel puţin 1.200 de medici de familie şi pediatri, însă modulele de curs vor fi active şi dupa terminarea proiectului, lăsând astfel deschis accesul medicilor la formare continuă pe zona depistării precoce a TSA.
Prin acest proiect, Fundaţia Romanian Angel Appeal şi partenerii săi şi-au propus să atingă următorii indicatori:
1.200 medici de familie, pediatri şi psihiatri formaţi la distanţă (e-learning) şi certificaţi în vederea depistării precoce a tulburărilor de spectru autist şi furnizării asistenţei medicale de specialitate; 580 de profesionişti din reţelele publice şi private adresate persoanelor cu TSA, formaţi şi certificaţi în terapii de recuperare individualizată pentru persoanele cu TSA şi consiliere pentru familiile acestora; 40 de servicii/centre de consiliere şi asistenţă a persoanelor cu TSA înfiinţate la nivel naţional; un sistem de referire a persoanelor cu TSA, din momentul diagnosticării acestora şi până la includerea în programe de asistenţă specializată. Totodată, se intenţionează elaborarea unei Strategii Naţionale privind asistenţa pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu TSA, elaborată, pe baza parteneriatului public-privat şi prin asigurarea unei largi reprezentări a tuturor factorilor interesaţi, precum şi informarea a 10.000 de aparţinători ai persoanelor cu TSA cu privire la înfiinţarea serviciilor/centrelor de consiliere şi asistenţă, în cadrul unei campanii naţionale şi a 3.000.000 de persoane din publicul general, cu privire la importanţa integrării sociale şi profesionale a persoanelor afectate de TSA, printr-o campanie naţională de sensibilizare.