/Program de formare a mediatorilor sanitari in comunitatile de romi

Program de formare a mediatorilor sanitari in comunitatile de romi

Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate şi Institutul Naţional de Sănătate Publică au prezentat, marţi, o cercetare efectuată în cadrul programului finanţat cu fonduri europene “Impactul programului de mediere sanitară în comunităţile cu romi”, prima de acest gen din ţară.
Cu acest prilej, s-a evidenţiat că proiectul îşi propune să crească la 700 angajarea mediatorilor sanitari şi măsurarea activităţii acestora asupra comunităţilor rome.


“Avem în prezent 400 de mediatori şi vrem să ştim ce merge şi ce nu merge în
acest proiect. Rezultatele arată că a crescut numărul de asiguraţi, starea de sănătate, prevenirea sarcinilor, tratamentul pentru tuberculoză. Dacă sunt mediate de cineva, lucrurile merg mai uşor. Printre probleme se numără faptul că autorităţile locale nu prea angajează aceşti mediatori sanitari, deşi sunt bani de la Ministerul Sănătăţii”, a declarat pentru AGERPRES Alexandra Cucu, reprezentant al institutului.
Impactul programului de mediere sanitară s-a realizat în 80 de localităţi, completându-se chestionare privind comunitatea romă. Astfel, s-a constatat că în 10 din 32 de comunităţi proiectul a funcţionat, iar în alte nouă cazuri s-a optat pentru medicul de familie în defavoarea consilierului pe problemele romilor.
Potrivit iniţiatorilor proiectului, în urma procesului de descentralizare autorităţile locale sunt neinformate în ceea ce priveşte noţiunea de mediatori sanitari şi s-a constatat că lipseşte o strategie integrată pe plan local care să coordoneze intervenţia consilierilor sociali şi medicali în comunităţile de romi.
Cercetarea a avut ca obiectiv măsurarea impactului real pe care mediatorii sanitari l-au avut în procesul de îmbunătăţire a accesului romilor la serviciile de sănătate, evaluarea modului în care s-a desfăşurat procesul de descentralizare.
Sondajul a fost realizat în 1.499 de familii de romi.