/Prof. univ. Nicolae Hancu: Pentru prima data in istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali

Prof. univ. Nicolae Hancu: Pentru prima data in istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali

Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o “epidemie de obezitate”, o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar dacă efectele sale sunt devastatoare pentru organism.
Prof. univ. dr. Nicolae Hâncu subliniază că “o alimentaţie prudentă, creşterea activităţii fizice, reducerea orelor petrecute în faţa televizorului şi a computerului” ne feresc de riscul îmbolnăvirii de obezitate. Universitarul clujean adaugă un al patrulea factor – somnul corespunzător, controlat – care trebuie să fie de minimum şapte ore pe noapte, pentru prevenirea obezităţii.


El trage un nou semnal de alarmă asupra regimului de viaţă al copiilor, care stau ore în şir în faţa computerului, se culcă mult după miezul nopţii, iar în echilibrul lor energetic s-a stabilit “o anarhie totală”, după cum susţine reputatul medic.
Prof. univ dr. Nicolae Hâncu atrage atenţia că în prezent populaţia nu este informată, prin mass-media, de adevăraţi specialişti în nutriţie, piaţa farmaceutică este invadată de medicamente anti-obezitate cu substanţe active cu efecte adverse, iar, pe de altă parte, mixturile şi amelioratorii din alimente contracarează tot ceea ce face un medic pentru sănătatea pacienţilor săi.

AGERPRES: Incidenţa obezităţii este în creştere în întreaga lume. Peste jumătate dintre cetăţenii Uniunii Europene sunt obezi sau supraponderali. Care este situaţia în România?
Prof. univ. dr. Nicolae Hâncu: Obezitatea a devenit o boală frecventă. Este o boală, deşi nu toţi o recunosc ca atare, cei mai mulţi consideră că este vorba doar de un defect de frumuseţe. În România, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu plăteşte actul medical practicat pentru prevenirea şi tratamentul obezităţii. Din păcate, nu-l plăteşte. Obezitatea este extrem de agresivă, iar tratamentul ei – foarte costisitor.
Să le luăm pe rând: este extrem de frecventă, epidemică, pentru că, în ultimii 30 de ani, s-a triplat numărul obezilor, peste tot în lume, inclusiv în România. În momentul de faţă, noi, românii, avem 25% obezi în totalul populaţiei adulte. Rata celor supraponderali este de 60% în populaţie adultă. Din păcate, şi la copii frecvenţa obezităţii a crescut, ne apropiem de trendul european, adică între 12 – 15% obezitate, mai ales la copiii de peste zece ani.
Această epidemie este planetară: pentru prima dată în istoria omenirii se constată că sunt 1,3 miliarde de supraponderali. În evidenţele medicale sunt înregistraţi, în momentul de faţă, 350 de milioane de obezi în lume. Cifra este subestimată, categoric, toată lumea ştie acest lucru. Sunt multe ţări, de pildă Rusia, care nu raportează datele. În Rusia şi în multe alte ţări obezitatea este considerată o problemă minoră, de estetică mai degrabă, şi nu se are în vedere partea a doua a discuţiei, adică agresivitatea acestei boli. Este agresivă pentru că este corelată cu creşterea riscului de boli cardiovasculare şi de hipertensiune arterială, de diabet zaharat, mai ales de tip II, dar şi de tip I, în special la copii, care fac forme de diabet de tip adult. Creşterea incidenţei diabetului corelată cu obezitatea înseamnă complicaţii cardiovasculare. Foarte puţini ştiu că este o legătură foarte strânsă între obezitate şi cancer. Dacă pe plan mondial s-ar reuşi o stabilitate a greutăţii corporale la nivel normal, atunci 50% din noile cazuri de cancer nu ar mai apare. Iar la persoane afectate deja de cancer, dacă s-ar reuşi stabilizarea greutăţii corporale la nivel normal, atunci s-ar reduce 50% din mortalitate. Sunt date internaţionale, recunoscute de toate forurile competente. Adaug la aceasta o scădere dramatică a calităţii vieţii, prin absenteism, lumbago cronic, varice, constipaţie şi litiază biliară. Şi factorul estetic contează foarte mult, în cele din urmă, dar vedeţi unde îl situăm. După ce facem o panoramare a agresivităţii bolii, constatăm că se reduce speranţa de sănătate şi de viaţă şi creşte mortalitatea.

AGERPRES: Cum se tratează obezitatea?
Prof. univ. dr. Nicolae Hâncu: Experienţa de până acum ne arată că obezitatea este exemplul tipic în care este mai uşor să previi decât să tratezi. Tratamentul obezităţii nu a dat rezultatele pe care lumea le aşteaptă, pentru că este foarte greu de respectat un nou stil de viaţă, la o vârstă la care eşti obişnuit cu un bine despre care crezi că vine din ghiftuială şi nu recunoşti faptul că starea de bine şi de plăcere poate să-ţi vină şi din alimentaţia prudentă.
Prevenirea obezităţii a devenit, în momentul de faţă, un obiectiv planetar. La nivelul Europei sunt stabilite obiective foarte clare. Pe primul loc se află prevenirea afecţiunilor copiilor, pentru care s-au stabilit trei obiective majore, iar noi ne permitem să îl adăugăm pe al patrulea: nutriţie, creşterea activităţii fizice, reducerea orelor de la televizor şi de la computer, şi, al patrulea, pe care noi îl adăugăm, este somnul corespunzător, controlat, care trebuie să fie de minimum şapte ore, între şapte şi nouă ore pe noapte. Nerespectarea orelor de somn produce mari modificări în organism, care favorizează apariţia obezităţii, a hipertensiunii arteriale şi a diabetului zaharat. Copiii, mai ales în perioada de vacanţă, sunt lăsaţi acasă, în camerele lor, toţi au computere, toţi au laptopuri şi navighează. Nici mesajele pe care le recepţionează ei de pe internet nu le cunoaştem. Dar ştim timpul pe care îl alocă şi faptul că majoritatea se culcă mult după miezul nopţii. Din acest motiv, ei împing trezirea, dimineaţa, spre ora 10,00 – 11,00, micul dejun nu mai există, ci doar o masă întârziată şi o anarhie totală în echilibrul lor energetic din cauza acestui regim de viaţă. Aceeaşi situaţie este valabilă şi la adulţi, pentru că, la final de săptămână, începând de vineri seară, se culcă târziu, din păcate, în optica lor asta înseamnă zile de repaus. Greşeala este foarte mare.

AGERPRES: Ce înseamnă nutriţie corectă? Cum trebuie aplicate corect principiile nutriţionale?
Prof. univ. dr. Nicolae Hâncu: Nutriţia trebuie să fie adaptată caloric. Este nevoie de o cultură nutriţională la nivelul populaţiei, în care mass-media are rolul cel mai important. Specialiştii sunt în clinici, în cabinete, dar mass-media este zilnic urmărită de populaţie la nivel naţional. Mass-media are obligaţia extrem de importantă de a se adresa populaţiei şi de a o informa prin adevăraţi specialişti în nutriţie, ceea ce nu se întâmplă la ora actuală. Marketarea mesajelor pe piaţa media se face de către oameni nepricepuţi, care au făcut un curs de trei – patru şedinţe pe internet şi deja se declară bio-nutriţionişti. În primul rând, trebuie să fii medic, în al doilea rând, ca medic, trebuie să ai specialitatea diabet, nutriţie, boli metabolice. Asta trebuie să fie clar pentru toată lumea. Ceilalţi pot să ajute cu sfaturi, atunci când li se dă dreptul să facă acest lucru. Dar să apară toată lumea cu eticheta de nutriţionişti, cu cabinete oficializate, este o monstruozitate, pentru că populaţia preia, populaţia este dispusă să se aplece spre medicina naturistă, care are părţile ei bune, dar şi părţi rele, legate de obezitate. Să nu uităm că un cunoscut fotbalist a luat un produs naturist pentru a slăbi şi în realitate conţinea sibutramină (substanţă activă care se găseşte în medicamentele de slăbit, printre reacţiile adverse fiind hipertensiune arterială, insomnia, palpitaţiile şi anxietatea – n.r.). În momentul de faţă, piaţa farmaceutică este invadată de medicamente anti-obezitate şi care în realitate au substanţe active. Noroc că, recent, Comisia Europeană, foarte atentă şi foarte alertată, a stabilit nişte norme. Să vedem cum se vor aplica în România.

AGERPRES: Ce comportamente trebuie să adopte copiii, în şcoală şi în afara şcolii, cu ajutorul părinţilor, educatorilor, învăţătorilor şi profesorilor, pentru prevenirea obezităţii?
Prof. univ. dr. Nicolae Hâncu: La Cluj-Napoca am dezvoltat un astfel de program cu comportamente sănătoase, la o şcoală, dar trebuie să re-replicăm toate aceste mesaje. Strâns corelate cu informaţiile despre hrană sunt acţiunile menite să ducă la creşterea practicării educaţiei fizice. Copiii trebuie lăsaţi să facă nu doar ore de educaţie fizică, nu doar sport în sală. Trebuie să se zbenguie. După părerea mea, zbenguiala este, în momentul de faţă, cea mai bună metodă anti-obezitate. Copiii trebuie lăsaţi în curte, în faţa blocului, bineînţeles în locuri sigure, în care să alerge, mai ales acum, în perioada de vară. Americanii au făcut un studiu: au filmat aspectul copiilor la şcoală, în timpul recreaţiilor, şi reluând mai târziu imaginile au constatat că aceia care nu se mişcau, stăteau pe loc au fost viitorii obezi. De aici s-a tras concluzia că vârsta copilăriei este cea în care trebuie neapărat să se intervină prin nutriţie corectă şi prin activitate fizică crescută.
Tot legat de nutriţie este aportul de calorii lichide, prin sucurile acestea devastatoare. Carbogazoasele colorate sunt bogate în calorii, în cofeină, iar de E-uri nu mai vorbesc. Peste ocean, în SUA, nu se vorbeşte de E-uri, sunt numai în Europa, de unde vine şi prescurtarea E. Germanii au făcut un studiu extins la doi ani, în mai multe şcoli. Prin consens, s-a stabilit ca în şcoală şi în afara şcolii copiii să bea numai apă minerală. S-a prevenit obezitatea de o manieră semnificativă şi aceasta este o bază de discuţie importantă.
Reducerea orelor de stat în faţa televizorului şi a computerului este necesară. Învăţători şi profesori trebuie să fie alături de noi. Eu, ca nutriţionist, nu am metoda să impun o creştere a aderenţei familiei şi copiilor la ideea că televizorul şi computerul sunt factori majori de risc pentru sănătatea copiilor. Mie la cabinet îmi vin foarte multe familii cu copii obezi sau supraponderali. Fenomenul este general. Tuturor le spun acelaşi lucru: luaţi copiii de la televizor! Cei ce nu au copii obezi trebuie să conştientizeze că statul pe scaun în faţa computerului, ore în şir, pentru informare sau cel mai rău pentru jocuri, este extrem de nociv fără un control adecvat. Este adevărat, ajută la educaţie, la informare, dar a deveni sedentar la 10 – 11 – 12 ani este a doua monstruozitate.
Combaterea fumatului – pentru că de aici vin alte nenorociri -, a drogurilor, o sexualitate bine controlată, noi le-am comasat în programul “Vital – viaţă sănătoasă copiilor”, care se face în şcoli şi în afara şcolilor. Sunt în pregătire, pentru publicare, ghiduri pe diferite niveluri de înţelegere, de la elev mic, mijlociu, la părinţi, cu componentele stilului de viaţă – nutriţie, activitate fizică şi tot ce am amintit până acum. Aceste aspecte sunt bine expuse în ghiduri şi vor fi prezentate la orele de dirigenţie, sub forma unor conversaţii prietenoase. La Cluj-Napoca se fac astfel de prezentări şi conversaţii la o şcoală, iar din toamnă în mai multe unităţi de învăţământ, dar programul trebuie răspândit în toată regiunea. Aş menţiona şi acţiunea extrem de oportună începută, în octombrie 2010, de Primăria Cluj-Napoca, cu sprijinul medicilor nutriţionişti. O echipă a Municipalităţii a controlat toate grădiniţele din Cluj-Napoca din punct de vedere al alimentaţiei. Au fost rezultate bune, puţine elemente au trebuit corectate, raportul final fiind pozitiv.

AGERPRES: Consumatorii, părinţi şi bunici informaţi se plâng că pâinea nu mai este pâine, cea neagră se face cu coloranţi, uleiul comestibil este dublu rafinat la cald, puii din ferme sunt îngrăşaţi cu hormoni, tomatele “proaspete” şi fructele din import nu se alterează, inexplicabil, chiar şi şase luni, “albirea” zahărului se face cu dioxid de sulf, care este E 220, folosit şi la conservarea unor alimente şi în industria vinului. Rafturile magazinelor sunt pline de sucuri colorate contraindicate sănătăţii. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a atenţionat asupra mezelurilor cu aditivi foarte periculoşi, nitriţi şi carmin, care favorizează apariţia cancerului de stomac.
Prof. univ. dr. Nicolae Hâncu: Aceasta este, într-adevăr, realitatea. Fenomenul este general în întreaga lume. Protecţia Consumatorului din Cluj-Napoca are o echipă foarte serioasă şi noi colaborăm bine cu ea. Noi, medicii nutriţionişti, suntem înfrânţi, până în momentul de faţă, de situaţia la care faceţi referire. Eu, ca medic nutriţionist, am ca pacienţi şi patiseri, brutari ori preparatori de carmangerie. Ei recunosc că lucrurile stau astfel. Eu am interzis crenvurştii din dieta pacienţilor mei. Pe urmă este parizer fără carne, dacă ne putem imagina aşa ceva. Pâinea neagră eu nu o mai recomand la nimeni, pentru că este într-adevăr făcută cu coloranţi. Tot ce aţi spus adineauri este perfect adevărat. Trebuie să fim foarte atenţi şi la produsele bio, pentru că nu ştim ce garanţii avem legat de ele, pentru că dioxină este peste tot în lume.
Toţi producătorii de pâine – şi eu am discutat cu câteva companii din Cluj-Napoca – pun mixturi şi amelioratori. Pâinea aceea foarte crescută, cu coaja tare, are amelioratori. Şi atunci nu am făcut nimic pentru sănătate. Unii pacienţi îmi spun că şi-au cumpărat mini-aparate de făcut pâine în casă pentru a se proteja de amelioratori şi mixturi. Dar făina tot din comerţ o cumpără. Nimeni nu ştie ce conţin aceste mixturi. Ele grăbesc coacerea şi reduc procesul de preparare a pâinii. Din punct de vedere industrial este un beneficiu, dar din punct de vedere al calităţii lor nimeni nu ştie despre ce este vorba