/Prof. univ. dr. Ioan Coman: Laparoscopia tridimensională concurează azi intervenţiile cu robotul Da Vinci

Prof. univ. dr. Ioan Coman: Laparoscopia tridimensională concurează azi intervenţiile cu robotul Da Vinci

Laparoscopia tridimensională concurează în acest moment intervenţiile chirurgicale efectuate cu robotul Da Vinci, spune prof. univ. dr. Ioan Coman, şeful Secţiei de Urologie din Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca.
“Vederea tridimensională ajută enorm chirurgul în gesturile sale, în precizia în timp record. (…) La Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca au fost efectuate 240 de intervenţii chirurgicale cu robotul Da Vinci, în ultimii patru ani. În 2013 robotul a fost utilizat în 40 de operaţii”, a afirmat profesorul Ioan Coman, joi, într-o conferinţă de presă prilejuită de Conferinţa internaţională cu tema “Progrese în Uro-Oncologie” (25-28 septembrie).

El şi-a exprimat încrederea că într-un viitor nu prea îndepărtat se va putea achiziţiona pentru Secţia de Urologie a Spitalului Clinic Municipal aparatura necesară efectuării intervenţiilor chirurgicale prin laparoscopie tridimensională.

Universitarul clujean a afirmat că nu poate aprecia cu exactitate incidenţa actuală a cancerelor de prostată şi de rinichi, dar faptul că aceste boli sunt tot mai des diagnosticate precoce face posibile tratamente minim invazive, cu aparatură de ultimă generaţie.

Medicul chirurg a evidenţiat, în context, că la Cluj-Napoca s-a derulat o campanie de screening de cancer prostatic – test de prevenţie ce are ca scop diagnosticarea bolii în stadii în care aceasta poate fi curabilă -, la care au participat peste 10.000 de persoane, iar cele depistate cu această boală au urmat fie o terapie cu ultrasunete, fie pe cea robotică, acestea nefiind posibile în urmă cu patru ani.

“Am colegi tineri în jurul meu, dornici de afirmare, şi vom gândi împreună programe de diagnostic precoce al cancerului, cu speranţe de vindecare. Mediul în care trăim azi, cu noxe, alimentaţie greşită, aerul şi apa contaminate de om şi mai ales stresul îşi spun cuvântul în privinţa sănătăţii omului. Este bine ca bărbaţii cu antecedente de cancer prostatic pe linie paternă să îşi facă anual, încă de la vârsta de 35-40 de ani, testul de antigen prostatic. Dacă sunt valori cu o dinamică ce continuă să crească, se fac şi alte investigaţii specifice”, a explicat profesorul Ioan Coman.

Referindu-se la Conferinţa internaţională cu tema “Progrese în Uro-Oncologie”, universitarul clujean a subliniat că pentru prima dată în istoria derulării acestei manifestări, la Cluj-Napoca participă şi specialişti din Ungaria – Csaba Toth, Peter Tenke şi Endre Holman.

Şeful Departamentului de urologie din Spitalul “South-Pest” din capitala Ungariei, Peter Tenke, a efectuat, joi, prin laparoscopie tridimensională, o prostatectomie radicală (îndepărtare chirurgicală a prostatei), finalizată cu succes. Intervenţia a fost transmisă în direct, pe ecranul din amfiteatrul Universităţii de Medicină şi Farmacie, unde se desfăşoară conferinţa internaţională.

Şi profesorii Piotr Chlosta din Polonia şi Vassilios Poulakis din Grecia au participat pentru prima dată la reuniunea ştiinţifică de la Cluj-Napoca şi au realizat, tot joi, acelaşi gen de intervenţie cu cea efectuată de colegul lor din Ungaria.

Vineri, profesorul Krzysztof Szkarlat de la Universitatea din Gdansk (Polonia) va efectua o nefrectomie parţială laparoscopică (înlăturare parţială sau totală a unui rinichi) pentru un cancer de rinichi. Totodată, medicul Andrei Nadu (Israel) va face o demonstraţie în faţa participanţilor la conferinţă despre terapia minim invazivă cu ultrasunete în cancerul de rinichi.

La conferinţa de presă au participat, de asemenea, prof. univ. dr. Ottavio de Cobelli şi medicul chirurg Deliu Victor Matei de la Institutul European de Oncologie din Milano (Italia), prof. univ. dr. Piotr Chlosta de la Universitatea Jagiellonă din Cracovia (Polonia), prof. univ. dr. Krzysztof Szkarlat de la Universitatea din Gdansk (Polonia) şi medicul chirurg Nicole Crişan de la Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca. Ei au apreciat excelenta organizare a conferinţei de la Cluj-Napoca, dar şi progresele înregistrate în ultimii ani de echipa de specialişti formată şi condusă de profesorul Ioan Coman.

“Nivelul chirurgiei de la Cluj-Napoca este identic cu cel din Occident. La conferinţă oferim posibilitatea unor chirurgi care sunt de mare nivel, dar nu au vizibilitate în vestul Europei, să îşi împărtăşească cunoştinţele. Nivelul discuţiilor şi al prezentărilor este unul ridicat. Acesta nu este un congres, este o conferinţă de lecţii magistrale, în care fiecare medic, fiecare chirurg ori specialist în radioterapie, anatomie patologică sau oncologie îşi aduce contribuţia printr-o lecţie magistrală. Acesta este câştigul excepţional al reuniunii de la Cluj-Napoca”, a punctat renumitul chirurg Deliu Victor Matei. AGERPRES/ (A – autor: Carmen Fărcaşiu, editor: Georgiana Tănăsescu)