/Prof. dr. Mihai Lucan: Se inregistreaza o crestere exploziva a cancerelor renale

Prof. dr. Mihai Lucan: Se inregistreaza o crestere exploziva a cancerelor renale

Şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, prof. Mihai Lucan, a declarat, sâmbătă, că în ultima perioadă se înregistrează o creştere alarmantă a cazurilor de tumori renale, în special a celor în stadii avansate.
”De la începutul anului şi până acum a existat o creştere absolut explozivă a numărului de tumori renale care s-au adresat spre rezolvare Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj. Majoritatea sunt cazuri refuzate în alte servicii, unele dintre ele chiar în Spania. (…) Din 2008 până acum, numărul tumorilor a crescut în general cu 50%, iar numărul tumorilor în stadii avansate a crescut de trei ori”, a menţionat Mihai Lucan, într-o conferinţă de presă.


El a mai spus că tumorile renale evoluează silenţios, prezentând adesea simptome care pot induce în eroare şi că este necesar ca populaţia să se obişnuiască să-şi facă cel puţin anul controale medicale, în special ecografii.
Mihai Lucan a adăugat că nu se cunosc cauzele creşterii numărului de cancere renale, dar a menţionat că, din observaţiile sale, pacienţii sunt mai ales fumători sau supraponderali.