/Prof. dr. Cristian Vladescu: Raportul comisiei prezidentiale va sta la baza viitoarei legi a sanatatii

Prof. dr. Cristian Vladescu: Raportul comisiei prezidentiale va sta la baza viitoarei legi a sanatatii

Prof. dr. Cristian Vlădescu, preşedintele comisiei prezidenţiale care a elaborat raportul intitulat “Un sistem sanitar centrat pe nevoile cetăţeanului” şi care ar urma să stea la baza viitoarei legi a sănătăţii, a declarat joi pentru AGERPRES că au fost identificate câteva puncte care vor sta la baza viitorului act normativ.
Potrivit acestuia, este vorba despre modul de organizare a spitalelor, măsuri privind sănătatea publică, organizarea sistemului în general şi a sistemului de sănătate public, a serviciilor de sănătate publice, organizarea asistenţei primare şi comunitare, astfel încât pacienţii să nu mai ajungă în stadii avansate de boală, ci să fie descoperite din vreme.


Cristian Vlădescu a subliniat că se va avea în vedere şi zona medicamentului compensat şi gratuit, eficientizarea astfel încât să se asigure un acces cât mai mare al populaţiei la medicamente.
El a accentuat că măsurile de sănătate publică sanitară trebuie luate şi de comunităţile locale prin asistenţii comunitari, existând o organizare la acest nivel.
Conform lui Vlădescu, raportul comisiei prezidenţiale este postat de trei ani de site, perioadă în care a putut fi consultat şi în care s-au putut face propuneri.
El a completat că au fost discuţii şi cu Ministerul Sănătăţii şi cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, iar decizia este una de politică sanitară.
Acest raport a mai fost dezbătut cu organizaţiile nonguvernamentale, sindicate, patronate şi asociaţii profesionale.
Raportul evidenţiază că starea de sănătate a populaţiei este afectată de sistemul de sănătate din România care prezintă “disfuncţii majore”.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, a declarat pentru AGERPRES că şi acest organism are în vedere trei proiecte legislative privind educaţia, malpraxisul şi modul de organizare şi funcţionare a CMR.
Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat recent speranţa ca noua lege a Sănătăţii să fie adoptată până la sfârşitul anului, în contextul în care Guvernul ar înainta Parlamentului, în această toamnă, proiectul de act normativ. Potrivit şefului statului, problema din sistemul de sănătate nu poate fi soluţionată dacă va fi “tergiversată la nesfârşit”.
“Eu sper ca în toamnă Guvernul să înainteze Parlamentului noua lege a Sănătăţii, în care spitalul să nu fie numai unitate de stat. Spre exemplu, acum un spital, în mod oficial, nu poate beneficia de implicarea unor firme private în finanţarea lui. (…) Noua lege a Sănătăţii, care are la bază raportul comisiei prezidenţiale, proiectul ei va fi pus la dispoziţia Guvernului. Guvernul îl va discuta, îl va dezbate şi poate că-l va adopta până la sfârşitul anului”, a declarat şeful statului.