/Produsele alimentare ale unor branduri de top destinate sugarilor conţin arsenic si alte toxice (studiu)

Produsele alimentare ale unor branduri de top destinate sugarilor conţin arsenic si alte toxice (studiu)

Cantităţi mici de arsenic şi alte toxine care se află în sol se regăsesc în ingredientele folosite în produsele alimentare ale unor firme de top destinate sugarilor şi copiilor mici. Producătorii insistă că aceste cantităţi sunt atât de scăzute încât nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Dar oamenii de ştiinţă cer eliminarea substanţelor chimice din produsele fabricate în masă şi consumate de milioane de copii, relatează Daily Mail.

Cele mai importante branduri – Organix, Hipp, Nestle, Holle – au fost testate de cercetători suedezi de la Institutul Karolinska din Stockholm. În mod alarmant, produsele acestor firme pot conţine cantităţi mari de elemente toxice, precum arsenic, cadmiu, plumb şi uraniu, provenind mai ales din materiile lor prime, se arată în studiul publicat în Journal of Food Chemistry.

‘Aceste elemente trebuie menţinute la un nivel minim absolut în produsele alimentare destinate consumului de către copii. Concentraţiile mari de arsenic din alimentele pe bază de orez sunt de interes special’, atrag atenţia cercetătorii.

Arsenicul este cunoscut ca otravă, dar este asociat şi cu dezvoltarea unor tipuri de cancer. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară are în vedere să stabilească noi limite pentru arsenic în alimente, în special în cele pentru sugari şi copiii mici.

Contaminarea culturilor cu arsenic este o problemă cunoscută, asociată cu utilizarea de pesticide în trecut. Alte metale şi toxine produse de industria grea îşi găsesc şi ele drum în sol şi alimente. Echipa suedeză afirmă că nivelurile toxinelor au fost măsurate în micrograme, o milionime de gram. Cantităţile găsite au fost mai mari decât în laptele matern, dar fără să depăşească limitele de siguranţă existente. Cu toate acestea, există necesitatea de a revizui aceste niveluri pentru a oferi siguranţa că dezvoltarea copiilor este protejată.