/Procesul fostului nazist Sandor Kepiro reluat in Ungaria

Procesul fostului nazist Sandor Kepiro reluat in Ungaria

Procesul presupusului criminal de război nazist Sandor Kepiro a fost reluat joi la Budapesta după ce o examinare a stării acestuia de sănătate a dovedit că este apt să continue audierile, transmite France Presse şi MTI.

‘Starea mentală a lui Sandor Kepiro nu s-a deteriorat şi el este capabil să înţeleagă şi să proceseze informaţii ce provin din exterior’, a declarat judecătorul tribunalului din Budapesta, Bela Varga, citând rezultatele examenului medical al acuzatului.

Magistratul a ordonat în urmă cu o săptămână examinarea medicală a lui Sandor Kepiro, 97 de ani, pentru a se asigura că acesta este în măsură să îşi urmărească procesul, ce s-a deschis la 5 mai.

‘Cu toate acestea, dată fiind vârsta sa avansată, starea sa mentală se deteriorează rapid după două şedinţe de 45 de minute’, a adăugat Bela Varga. De aceea procesul se va prelungi cu trei zile suplimentare, verdictul fiind aşteptat la data de 3 iunie, a precizat el.

Fostul căpitan de jandarmerie este acuzat de ‘complicitate la acte de crime de război’, în timpul unui raid dintre 21 şi 23 ianuarie 1942 de la Novi Sad, teritoriu în prezent sârb, anexat pe atunci de Ungaria, aliată a Germaniei naziste, conform unui act de acuzare al Parchetului.

Peste 1.200 de civili, evrei şi sârbi, au murit în acest masacru. Sandor Kepiro ar putea răspunde direct pentru moartea a 36 de persoane şi riscă închisoarea pe viaţă.

El a fost deja condamnat în două rânduri, mai întâi în 1944 iar apoi, după anularea primului proces, în 1946, în contumacie, pentru raidul de la Novi Sad, la 10 şi respectiv 14 ani de închisoare, dar nu şi-a executat pedeapsa pentru că a fugit din Ungaria în 1944.