/Problemele sistemului sanitar transate de politicieni, medici, farmacisti si reprezentanti ai pacientilor in cadrul ueni dezbateri

Problemele sistemului sanitar transate de politicieni, medici, farmacisti si reprezentanti ai pacientilor in cadrul ueni dezbateri

Desfiinţarea spitalelor, schimbarea sistemului legislativ din sănătate, asigurările de malpraxis, finanţarea spitalelor, bugetul acordat sistemului sanitar, asigurările private de sănătate şi trecerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în subordinea Parlamentului, au reprezentat principalele teme discutate în cadrul unei dezbateri pe problemele sistemului sanitar organizate la iniţiativa deputatului PSD, Nicolae Bănicioiu.
”A fost o primă dezbatere dintr-o serie mai lungă despre problemele sistemului sanitar.

Scopul este acela de a discuta atât cu oamenii implicaţi, cât şi cu beneficiarii, adică pacienţii, cu patronatele din domeniul farmaceutic, cu cei din privat. USL îşi propune ca, în momentul în care va creiona un program şi de guvernare, să-l discute şi să-l alcătuiască numai într-un astfel de for, adică pe baza propunerilor venite din sistem”, a afirmat Bănicioiu.
El a adăugat că, din punctul său de vedere, ar trebui eliminat “politicul din spital şi lăsat specialistul să decidă acolo”.
În ceea ce priveşte problemele semnalate în cadrul dezbaterii de medici şi de pacienţi, Bănicioiu a amintit subfinanţarea sistemului, dar şi desfiinţarea şi comasarea spitalelor.
“Eu cred că soluţia cea mai bună, din punctul meu de vedere, ar fi ca banul să urmărească pacientul şi nu o coordonare ce ţine numai de decidenţii politici sau numai de ministerul Sănătăţii sau de Casa de Asigurări de Sănătate, sau de managerul respectiv”, a mai spus deputatul PSD.
Preşedintele Comisie de Sănătate din Camera Deputaţilor, vicepreşedintele PSD, Rodica Nassar, a subliniat că, din punctul său de vedere, sănătatea este o poveste fără sfârşit şi că în ultimele două săptămâni, “poate mai mult decât niciodată, sănătatea este vedetă” în mass-media, însă veştile sunt rele.
“Totul este prezentat în culori sumbre. Poate din acest motiv domnul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, a ţinut să ne prezinte ieri (miercuri – n.r.) fotografii color în încercarea domniei sale de a justifica acţiunile pe care le-a întreprins în ultimul timp şi care au bulversat o ţară întreagă””, a precizat Rodica Nassar.
Deputatul PSD a menţionat că medicina de familie trebuie sprijinită, adăugând că în următoarele săptămâni, pe ordinea de zi a Comisie pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor va fi înscris un proiect de lege, iniţiatorii fiind colegi din PNL, PSD, care a trecut de plenul Senatului săptămâna trecută, şi care se referă la autonomia Casei Naţionale de asigurări de sănătate.
Totodată, Rodica Nassar a solicitat opinia celor prezenţi în legătură cu acest act normativ şi şi-a exprimat speranţa că astfel de dezbateri pe tema sănătăţii să aibă o frecvenţă mai mare decât înainte.
Managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice, Monica Pop, a calificat drept inadmisibil ca un absolvent de facultate să nu-şi poată face meseria, după terminarea studiilor acesta fiind condiţionat de trecerea examenului de rezidenţiat. “Nu este adevărat cu practica asistată, aia nu este o independenţă. Trebuie să fii medic. De ce un profesor când termină facultatea sau universitatea poate fi profesor, de ce un arhitect, un inginer poate fi inginer şi un medic nu?”, a spus Monica Pop.
Ea a explicat că, în trecut, întotdeauna, absolvenţii Facultăţii de Medicină putea fi medici de circă, iar această practică ar putea fi utilizată pentru acoperirea zonelor defavorizate. “E normal ca absolvenţii să lucreze şi asta este ideea principală, dacă vreţi, pentru absolvenţii de medicină pentru care luptă Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’. Gândiţi-vă că nu toţi pot să ia examenul de rezidenţiat sau există un anumit număr de locuri (…) nu au nimic de făcut altceva decât să fie reprezentanţi ai unor firme de medicamente”, a spus Monica Pop.
Potrivit acesteia, “tagma medicală este foarte defavorizată” fapt care determină ca din ce în ce mai mulţi medici români să părăsească ţara.
Monica Pop a criticat totodată actualul sistem de malpraxis şi contractele oferite de firmele de asigurări în domeniu. “Să ştiţi că factorul material nu este cel mai important. Cel mai important este acela că nu pot lucra atunci când termină facultatea, al doilea (…) asigurarea de malpraxis, cea mai mare înşelătorie financiară, pentru că nu asigură absolut nimic. Întreb eu – poţi lucra pe organismul unui om, pe viaţa lui, să ai viaţa lui în mână şi să ştii că nimic nu te apără şi dacă cumva ai un insucces eşti bun să-şi pierzi tot ce ai avut până atunci pentru că s-a întâmplat aşa şi că asigurările nu asigură absolut nimic (…). Ce motivaţie mai are un medic să facă o intervenţie chirurgicală dificilă dacă el ştie că nu e apărat de nimic?”, a afirmat Monica Pop.
În cadrul dezbaterilor, fostul ministru al sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a adus în discuţie o posibilă desfiinţare a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate afirmând că ea reprezintă ”un monstru care înghite bani”. Totodată el a subliniat necesitatea regândirii sistemului spitalicesc, acreditării spitalelor, restructurării aparatului birocratic şi a programelor de termen mediu şi lung.
”Sunt mulţi politiceni care bat câmpii, sunt medici care tac, sunt manageri de spitale care tac. (…) România este ţara care are cea mai slabă finanţare a sănătăţii din Uniunea Europeană. Este sub limita de avarie şi dacă nu recunoaştem acest lucru atunci vorbim degeaba. Găsim soluţii dar nu cea de bază (…) să schimbăm atitudinea faţă de finanţare,” a precizat fostul ministru al sănătăţii fără a preciza însă un termen.
Totodată el a pledat pentru asigurările suplimentare de sănătate şi încurajarea asigurărilor private.
La rândul său, Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice a subliniat faptul că reprezentanţii pacienţilor trebuie “să vegheze luarea deciziilor ” care îi privesc pe cei care îi reprezintă şi să le apere interesele. “Pacientul a fost ignorat şi, atâta timp cât sistemul nu se va concentra pe pacient, nu are cum să-şi revină”, a spus Cezar Irimia.
El a subliniat faptul că în trecut a propus o lege care prevedea faptul ca toţi parlamentarii să fie trataţi în spitalele din România, iniţiativă care nu a fost îmbrăţişată de aleşi.
Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi a ridicat problema banilor alocaţi pentru sănătate, care sunt puţini, ceea ce denotă “interesul scăzut pentru acest domeniu”. El a subliniat, în context, necesitatea eficientizării folosirii acestor resurse.
Participanţii la dezbatere au mai adus în discuţie situaţia comunităţii academice şi pensionarea ”abuzivă” a profesorilor din învăţământul universitar medical.
La dezbatere au mai participat liderul PNL, Crin Antonescu, vicepreşedintele PSD, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Rodica Nassar, Gabriela Drăghici, reprezentant al Departamentului de Sănătate al PSD, viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice, Monica Pop, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România, reprezentanţi ai medicilor, ai spitalelor, ai industriei farmaceutice, dar şi reprezentanţi ai pacienţilor.