/Prioritati ale guvernului prezentate de premierul Emil Boc la intalnirea cu prefectii de la Baile Felix

Prioritati ale guvernului prezentate de premierul Emil Boc la intalnirea cu prefectii de la Baile Felix

Premierul Emil Boc a prezentat sâmbătă,la cea de-a patra întâlnire a Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România, organizată la Băile Felix, cele zece priorităţi ale Guvernului pe termen scurt, mediu şi lung.
În primul rând, este vorba de “prioritizarea investiţiilor strategice multianuale”, în condiţiile în care există peste 40.000 de obiective de investiţii, care nu pot fi finalizate toate deodată.
“Trebuie să le finalizăm pe cele care sunt necesare şi într-un stadiu avansat de lucru, dar aceasta nu se poate face decât în parteneriat cu administraţiile locale. De aceea vom avea nevoie de sprijinul dumneavoastră direct la elaborarea bugetului pentru 2012, când se va stabili finanţarea acelor lucrări care sunt necesare, dar într-un stadiu avansat de finalizare”, a spus Boc.


Potrivit premierului, 90 la sută dintre aceste obiective de investiţii sunt de importanţă locală, unde s-au demarat mii de proiecte, bazate adeseori doar pe promisiuni, fără acoperire şi susţinere bugetară.
‘Cei care au probleme li s-a dat comandă politică: faceţi lucrări, că se va plăti. A venit criza cu diminuarea resurselor, iar guvernul este acuzat c nu achită acele datorii. Să fim bine înţeleşi. S-au făcut foarte multe lucrări peste limitele bugetare existente la acea vreme’, a precizat premierul.
A doua prioritate a Guvernului este implementarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, afirmând că practic toate judeţele sunt în proceduri de licitaţii, fiind un program fără implicaţii politice, care vizează modernizarea spaţiului rural românesc.
“Am pornit de la principiul simplu: abecedar înseamnă ABC, adică asfalt, bec, canalizare. Până nu realizăm aceste lucruri de bază, nu vom putea spera ca România să fie comparabilă cu ţări din Uniunea Europeană”, a spus Boc.
Absorbţia de fonduri europene, “de departe cea mai importantă şansă de modernizare a ţării” alături de banii de la bugetul de stat, este o treia prioritate pentru care premierul a atras atenţia, ‘cu vigilenţă maximă’, administraţiilor locale asupra licitaţiilor publice care se organizează pentru bani europeni.
‘Oameni buni, v-aş ruga să vegheaţi în teritoriu acest aspect din perspectiva legalităţii şi a atribuţiei pe care o aveţi, potrivit Constituţiei, de control de legalitate: banii europeni sunt bani publici, care trebuie să fie cheltuiţi după toate rigorile şi normele de transparenţă specifice UE. Orice licitaţie trucată la nivel local pe bani europeni, pune în pericol întreaga ţară din această perspectivă. Pentru că nu suntem doar monitorizaţi de Curtea de Conturi din România, ci de UE pentru fiecare euro care se investeşte din bani europeni’, a subliniat Boc.
El le-a cerut prefecţilor să colaboreze cu Agenţia Naţională pentru Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, cu ministerul de resort.
Premierul a vorbit despre rezolvarea problemei arieratelor care “a reprezentant şi reprezintă o povară’ a guvernului precizând că s-a achitat o parte importantă din datoriile statului către firme.
A cincea prioritate a Guvernului este restructurarea companiilor de stat, mai exact, privatizarea managementului la care să aibă acces atât actorii interni, cât şi internaţionali, pentru a avea o ‘conducere lipsită de orice influenţă politică’, o reformă ‘pe verticală,’ alături de reforma administraţiei şi a reorganizării administrative a ţării.
‘Timp de 20 de ani a fost raiul pe pământ pentru ei, nu pentru cetăţeni, deoarece, practic, au fost scăpate de sub controlul public. Când nu ai criterii de performanţă şi de management în conducerea loc, evident că risipa este deschisă, a spus premierul amintind companii precum Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz. De ce este importantă reforma companiilor de stat? Aceste companii care cheltuiesc prin subvenţii bani de la buget şi merg în pierdere cheltuiesc bani care ar trebui să meargă la salarii şi pensii, sau la investiţii, în sănătate. Trebuie să punem degetul pe rană, cu toate costurile’, a motivat premierul.
Premierul Boc a vorbit şi despre alte priorităţi ale Guvernului care va relansa programele Rabla şi Prima casă, va implementa legi privind parteneriatul public-privat, reforma în administraţie şi reorganizarea administrativă, programul de susţinere a mediului de afaceri şi a tinerilor debutanţi în afaceri, reforma în sănătate.
‘Fără reorganizare administrativă, România, după 2013, pierde banii europeni, pentru că, ştiţi bine, numai dacă se realizează reforma reorganizării administrative, inclusiv sub aspectul dezvoltării regiunilor, numai aşa România are şanse să primească banii din exerciţiul financiar următor al Uniunii Europene. Nu facem reorganizare administrativă, nu primim bani de la Uniunea Europeană’, a subliniat Boc.