/Primariile de sector s-au pregatit pentru diminuarea efectelor caniculei

Primariile de sector s-au pregatit pentru diminuarea efectelor caniculei

Prefectura Capitalei a solicitat autorităţilor publice locale să pună în aplicare planul propriu de măsuri pentru diminuare a efectelor caniculei ca urmare a prognozei meteorologice emise de ANM unde este prevăzută o depăşire a pragului critic de 80 pentru indicele de confort termic, în după amiaza zilelor de 9, 10 şi 11 iulie.
Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, fiecare autoritate a administraţiei publice locale a raportat măsurile pe care le adoptă pentru a veni în sprijinul populaţiei afectate de caniculă.


Astfel, Primăria Bucureşti, prin Administraţia Spitalelor, a amenajat în zonele cu trafic pietonal intens (Universitate – la Facultatea de Arhitectură, Parcul Cişmigiu – în faţa Prefecturii, Piaţa Charles de Gaulle – din Parcul Herăstrău, Gara de Nord, Piaţa 11 iunie, Piaţa Romană – în dreptul staţiei de metrou, Crângaşi, Piaţa Roma, Parcul Carol, Gara de Est, Metrou Dristor, Piaţa Victoriei, Metrou Titan, Piaţa Obor) 14 corturi anticaniculă.
În toate aceste locuri, personalul medical se află la dispoziţia bucureştenilor în intervalul 12,00-18,00.
S-au verificat condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare, s-au asigurat stocurile de medicamente de urgenţă în special al medicamentelor pentru patologii determinate/agravate de caniculă, s-au verificat generatoarele de rezervă, s-au asigurat rezervele de apă proprii unităţilor sanitare.
Primăria Sectorului 1 a pus la dispoziţia cetăţenilor telefonul de permanenţă al poliţiei locale – 021.9540 – iar la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 1 s-au organizat puncte de acordare a primului ajutor care vor funcţiona în intervalul orar 11 – 16,30 în cadrul cabinetelor medicale din Complexul Social de Servicii ”Sf. Ecaterina”, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă ”Sf. Elena”, Complexul Social de Servicii Străuleşti, Complexul Social de Servicii Odăi, Centrul de Primire Pinocchio, Complexul Social de Servicii ”Sf. Maria”, Clubul Seniorilor, Complexul Social de Servicii Jiului, Centrul Multifuncţional ”Phoenix”.
Primăria Sectorului 2 a pus la dispoziţia locuitorilor tel verde – 0800.800.772 şi a înfiinţat 12 locaţii în care se va acorda asistenţă medicală de prim ajutor şi va fi distribuită apă rece către populaţie: Primăria Sectorului 2 – Relaţii Publice, Serviciul Asistenţă Socială Maşina de Pâine, Serviciul Asistenţă Socială Baicului, Serviciul Asistenţă Socială Glinka, C.I.C. Pantelimon, C.I.C. Iancului, Clubul Înţelepţilor, Parcul Plumbuita, Centrul pentru Activităţi Recreative şi Inovare Ocupaţională, sediile DGASCP sector 2 din str. Olari nr 39 şi str. Racoviţă nr.22 şi Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap.
Pentru a preîntâmpina eventualele incidente din stradă, cele şase ambulanţe sociale ale Primăriei Sectorului 2 vor avea un program special, în cadrul căruia vor fi parcurse cele mai circulate artere din sectorul 2.
Şi Primăria Sectorului 3 are la dispoziţia locuitorilor un tel verde – 021.9854 şi asigură măsuri de protecţie împotriva efectelor caniculei în 4 Centre de Informare pentru Cetăţeni, în 12 pieţe unde se distribuie apă potabilă persoanelor afectate de temperaturile ridicate.
În aceste puncte, atât locuitorii Sectorului 3, cât şi cei care vor tranzita zona vor beneficia de apă rece între orele 10,00-18,00.
Primăria Sectorului a pus la dispoziţia locuitorilor tel verde 0800.800.440 şi a înfiinţat şase puncte de distribuire a apei potabile la Piaţa Unirii (un cort), Piaţa Progresul (un cort), Piaţa Big Berceni (două corturi), Parcul Tineretului (un cort), Metrou Brâncoveanu sau Metrou Apărătorii Patriei (un cort)
Corturile vor fi dotate cu dozatoare cu apă minerală plată şi bidoane de apă, pahare de unică folosinţă, aparate de aer condiţionat mobile, paturi pliante, mese şi scaune, personal care va asigura acordarea primului ajutor şi va apela la nevoie serviciul de urgenţă 112.
De asemenea, administraţia locală a activat nouă puncte de prim ajutor la sediile primăriei, sediile Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale Sector 4 din Şos. Olteniţei nr. 37-39, şi Calea Şerban Vodă nr. 43, sediile administrative ale Direcţiei de Administrare a Pieţelor din Şos. Giurgiului, Piaţa Sudului şi Piaţa Apărătorii Patriei.
În sectorul 4, stropirea străzilor se efectuează de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, iar în perioadele caniculare o dată dimineaţa şi de trei ori pe noapte. În sectorul 4 există 15 fântâni arteziene, dintre care 14 funcţionale.
Pentru cei 50 de asistaţi adulţi la domiciliu se va asigura îngrijire medico-socială şi vor fi asigurate servicii de procurare a cumpărăturilor zilnice (pâine, apă, medicamente, etc).
În sectorul 5, Primăria a pus la dispoziţia locuitorilor două numere de telefon – 021.314.75.25 şi 0800.800.424 unde cetăţenii pot solicita informaţii şi sprijin în caz de nevoie.
De asemenea, vor fi organizate 10 module cu program de luni până duminică, între orele 09,00-17,00, pentru asistenţă în perioada de caniculă. Fiecare punct va dispune de spaţiu de adăpostire şi relaxare dotat cu scaune, masă, aparat de apă, pahare de unică folosinţă, aer condiţionat.
Amplasarea acestora a fost făcută pe Calea Rahovei – Teiuş (lângă staţia RATB), Parcul Izvor – la intrarea principală în Parcul Izvor, lângă staţia de Metrou, intersecţia Toporaşi – Şos.Giurgiului, intersecţia Trafic Greu- Şoseaua Alexandriei, Pieptănari – intrarea în parc, Unirea sector 5 – lângă staţia de metrou Unirea, intersecţia Calea 13 Septembrie – Str. Drumul Sării, Humuleşti – Sălaj, Piaţa Ferentari şi Parcul Sebastian.
În cele 10 puncte de lucru, în pieţe şi la intersecţia principalelor artere de circulaţie precum şi în spaţiile comerciale cu afluenţă mare de populaţie (supermarketuri), vor exista atenţionări scrise sub forma unor afişe, ce vor avertiza populaţia cu privire la iminenţa apariţiei unor fenomene meteo extreme semnalate prin atenţionările de ”cod galben, cod portocaliu şi cod roşu”, precum şi măsuri ce se impun în astfel de situaţii.
La primăria sectorului 6 va fi asigurat servicu de permanenţă – zilnic până la ora 22,00- la sediul Primăriei – ofiţerul de serviciu. Locuitorii au la dispoziţie numerele de telefon 021.9856 şi 021.529.83.01 şi opt puncte pentru acordarea primului ajutor din care cinci în instituţii şi trei în hipermerket-uri: Aleea Istru nr.4 – Centrul de plasament ”Sf. Andrei”, Splaiul Independenţei nr. 200 – Centrul ”Arlechino”, lângă policlinica Cotroceni, Bdul. Uverturii nr.81- Căminul ”Sf. Nectarie”, Hipermarket Plaza, Hipermarket Cora, Hipermarket Carrefour, Primăria Sectorului 6, Drumul Taberei Nr.40.
De asemenea, au fost înfiinţate 23 puncte de distribuire a apei potabile – din care 14 în parohiile de pe raza sectorului, trei în centre de plasament şi şase în pieţe.
Pe raza Sectorului 6 funcţionează trei fântâni arteziene cu program de funcţionare non-stop. Societăţile de salubrizare Urban ŞI ADP Sector 6 stropesc arterele de circulaţie de două ori pe zi.
Şcolile din sectorul 6 în care se desfăşoară examene au amenajat puncte de prim ajutor şi de distribuire a apei pe toată perioada desfăşurării acestora.