/Prima nastere in Europa a unui copil in urma unei grefe de tesut ovarian intre surori gemene

Prima nastere in Europa a unui copil in urma unei grefe de tesut ovarian intre surori gemene

O grefă de ţesut ovarian între surori gemene, realizată în premieră medicală în Europa, la Bruxelles, i-a permis unei franţuzoaice sterile să aducă pe lume un copil, au anunţat medicii francezi de la un spital din Paris, transmite AFP.

“Mama şi copilul sunt bine”, a declarat ginecologul Guy Kerbrat de la spitalul Parly II-Le Chesnay, care o tratează pe mamă.

“Victoria (2.850 grame) s-a născut prin cezariană la 8 martie, într-o maternitate particulară”, a mai adăugat el.

“Este pentru oprima oară în lume când o astfel de grefă se face între gemeni ce au sindromul Turner’ (o anomalie cromozomială înregistrată cu o frecvenţă de 1 caz la 2.500 de naşteri de fete şi care duce la instalarea prematură a menopauzei), conform profesorului Jacques Donnez, ginecolog la Universitatea Catolică Louvain, din Bruxelles, cel care a realizat operaţia de grefă.

La câteva luni după grefă, pacientei, care suferea de menopauză precoce, i-a revenit ciclul în mod normal, şi a rămas însărcinată în mod natural, după întreţinerea de raporturi sexuale, fără a fi nevoie să apeleze la inseminarea in vitro, a mai precizat medicul belgian.

De asemenea, aceasta este şi pentru prima oară când o astfel de grefă de ţesut ovarian este realizată direct, în Europa, conform medicului belgian.

În 2008 Susanne Butscher, 39 de ani, a născut la Londra o fetiţă după ce a primit o grefă de ţesut ovarian prelevat de la sora sa geamănă, însă transplantul propriu-zis a fost realizat în SUA, de Dr. Sherman Silber (Saint-Louis, Missouri).

Grefele de ţesuturi între gemeni identici au avantajul că nu necesită niciun fel de tratament de împotriva respingerii.