/Prezenta a numerosi imigranti in Sicilia risca sa produca o epidemie de holera (revista presei italiene)

Prezenta a numerosi imigranti in Sicilia risca sa produca o epidemie de holera (revista presei italiene)

Numărul imigranţilor clandestini care debarcă zi şi noapte pe coastele Siciliei a depăşit 6.000 în ultimele trei zile. Inspectorii sanitari au tras un semnal de alarmă despre epidemiile iminente datorită condiţiilor în care trăiesc, scriu luni principalele cotidiene italiene. Premierul va convoca de urgenţă Consiliul de miniştri pentru a găsi o soluţie crizei umanitare. Pe de altă parte, Silvio Berlusconi este aşteptat luni la tribunal pentru audieri în cadrul procesului Mediatrade, în timp ce preşedintele Napolitano va susţine un discurs în Adunarea Generală a ONU.

Prezenţa în masă a imigranţilor clandestini riscă să declanşeze o epidemie de holeră, este de părere preşedintele regiunii Lombardia, Raffaele Lombardo, citat de cotidianul Il Messaggero. La Lampedusa au sosit în ultimele trei zile 6.200 de imigranţi care dorm în aşezăminte improvizate. Preşedintele Lombardo i-a prezentat situaţia prim-ministrului Silvio Berlusconi, care l-a informat că următorul Consiliu de miniştri va aborda tema crizei umanitare din sudul Italiei. Îngrijorarea lui Lombardo are la bază datele furnizate de inspectorii sanitari ai regiunii Sicilia care au verificat condiţiile de existenţă ale imigranţilor. Ei vor efectua luni un control al condiţiilor igienico-sanitare la toate centrele unde sunt găzduiţi străinii, dar şi în zonele unde s-au improvizat barăci. 200 de persoane din Libia au sosit duminică cu o ambarcaţiune în portul Linosa. Acestea vor fi transportate luni în Sicilia. Căpitănia portului Lampedusa a primit informaţii despre sosirea unei alte ambarcaţiuni, cu 300 de pasageri, care se află încă în apele Libiei.

Silvio Berlusconi este aşteptat luni în sala de judecată a Tribunalului din Milano pentru procesul “Mediatrade”, informează cotidianul Corriere della Sera. Prim-ministrul a anunţat că va participa la una dintre audierile procesului în care societatea pe care o conduce este acuzată de speculă cu drepturile de autor pentru producţiile cinematografice şi de televiziune. Tot luni, avocaţii lui Berlusconi vor depune la Tribunalul din Milano lista martorilor chemaţi la bară în procesul pe care presa din întreaga lume l-a numit “Rubygate”şi în care premierul este acuzat de prostituţie cu minore şi abuz de putere. Prima audiere va avea loc la 6 aprilie. Un subiect legat de justiţie va fi abordat şi la Camera Deputaţilor, unde alianţa de guvernământ şi opoziţia de centru-stânga vor dezbate pachetul de norme legislative cu privire la arhivarea imediată a proceselor nejudecate într-un anumit interval de timp şi despre responsabilitatea civilă a judecătorilor şi procurorilor.

Cotidianul Il Tempo publică pe prima pagină o anchetă despre apartamentele construite de primăria Romei pentru familiile defavorizate în care locuiesc 6.000 de bogaţi cu datorii la întreţinere. Persoanele vizate au venituri de la 50.000 la 150.000 de euro pe an, dar nu s-au sfiit să depună cereri şi să obţină aprobare pentru a locui în apartamente în care chiria nu depăşeşte 200 de euro pe lună. Mulţi dintre aceştia nu îşi plătesc datoriile la întreţinere şi chiria de ani de zile. Procuratura Romei a deschis pe această temă o anchetă din care rezultă că şi preşedinta regiunii Lazio, Renata Polverini, este implicată în acest caz.

Preşedintele Italiei Giorgio Napolitano va susţine luni un discurs în faţa Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, informează cotidianul La Repubblica. Şeful statului a ajuns duminică la New York, unde a avut o întâlnire cu comunitatea de italieni, reunită pentru a sărbători 150 de ani de la unificarea Italiei. “Următorii ani nu vor fi simpli, în special pentru Italia, dar vom reuşi să ieşim din impas”, a afirmat preşedintele Napolitano, care va vizita marţi Ellis Island, simbolul emigraţiei italiene în Statele Unite ale Americii. “Suntem recunoscători Americii pentru şansa pe care a dat-o cetăţenilor noştri, a completat Napolitano.