/Preventia, punctul slab al sistemului de sanatate din Austria

Preventia, punctul slab al sistemului de sanatate din Austria

Un raport al Institutului de cercetări economice de la Viena /WIFO/ trage un semnal de alarmă asupra problemelor din sistemul de sănătate din Austria, pe care îl consideră mult perfectibil, în pofida cheltuielilor masive angrenate. “Punctul slab decisiv” îl constituie măsurile deficitare de prevenţie, unul din motivele pentru care austriecii beneficiază de o bună sănătate o perioadă mai scurtă din viaţă decât media europenilor, afirmă autorii.

În Austria, “speranţa de sănătate” este de 58,8 ani, cu 3 ani sub media din Uniunea Europeană, de 61,5 ani, ceea ce plasează această ţară doar pe locul 20 din cele 27 de state comunitare. La acest capitol, Austria este întrecută de 13 ţări ai căror locuitori au o speranţă de viaţă mai scăzută, însă se pot aştepta să trăiască sănătoşi mai mulţi ani.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât Austria are al doilea cel mai costisitor sistem de sănătate din UE. Anual, acesta îl costă pe fiecare austriac 3.400 de euro, în timp ce media europeană este de 2.200 de euro.

În timp ce asistenţa medicală din spitale răspunde pentru 35% din totalul cheltuielilor pentru sănătate, prevenţiei îi este alocat un procent de numai 1,8%, mult sub media din UE, de 2,9%, ceea ce corespunde unei diferenţe de 300 milioane de euro. Ritmul de creştere a acestor cheltuieli este şi el mai scăzut decât media europeană.

În plus, asigurările de sănătate sunt autorizate să investească în prevenţie numai după acoperirea cheltuielilor pentru tratament. Toate acestea, în condiţiile în care populaţia adultă consumă mai mult alcool, fumează mai mult şi ia tot mai mult în greutate.

Ministrul sănătăţii, Alois Stöger, a recunoscut joi, în cadrul unui jurnal televizat, problemele semnale în raportul WIFO, precizând că întărirea măsurilor de prevenţie se numără şi printre priorităţile sale.