/Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, interesat de gazul azer

Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, interesat de gazul azer

Preşedintele Cehiei, Vaclav Havel, a sosit marţi într-o vizită oficială în Azerbaidjan, la invitaţia omologului său Ilham Aliev. Vizita va dura patru zile, iar una dintre temele centrale ale negocierilor se va referi la livrările de gaz azer în Cehia, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Programul vizitei lui Klaus prevede întrevederi cu Aliev, dar şi cu premierul Artur Rasizade şi alţi oficiali azeri. La final este programată semnarea mai multor documente bilaterale. În cadrul vizitei, preşedintele ceh intenţionează să viziteze terminalul petrolier Sangacialsk, de lângă Baku, şi oraşul Şeki. Este planificată de asemenea o întâlnire a lui Klaus cu studenţii şi profesorii Universităţii Slave.

În capitala azeră Klaus a venit însoţit de mai mulţi oameni de afaceri cehi, care vor lua parte la un business-forum. Într-un interviu acordat agenţiei de presă azere Trend în ajunul vizitei, Klaus a declarat că, ‘fiind o ţară care nu deţine resurse de gaz proprii, Cehia este extrem de interesată în importurile de gaz natural’. ‘Sprijinim proiectele de gazoduct South Stream şi Nabucco’, a declarat Klaus.

În acelaşi interviu, Klaus a recunoscut că nu a mai fost niciodată nici în Azerbaidjan, nici într-o altă ţară din Caucazul de Sud. Referitor la conflictul din Nagorno-Karabah, preşedintele Cehiei a spus că urmăreşte evoluţia procesului de pacificare din zonă. ‘Soluţionarea conflictului trebuie să aibă loc pe calea unor decizii luate la nivelul regiunii propriu-zise, nu de către jucători externi. De aceea, salutăm negocierile directe dintre preşedinţii Azerbaidjanului şi Armeniei, care continuă din 2008’, a spus Klaus.

În pofida faptului că relaţiile diplomatice dintre Cehia şi Azerbaidjan au fost stabilite în 1993, relaţiile politico-economice dintre cele două ţări s-au dezvoltat intensiv abia în ultimii ani, remarcă Nezavisimaia Gazeta. Cehia este interesată în special de posibilităţile de importare de petrol şi gaz natural. După cum a precizat chiar Vaclav Klaus, astăzi 20% din necesităţile de petrol ale Cehiei sunt acoperite de importurile din Azerbaidjan şi este posibil ca în viitorul apropiat acest procent să crească.

În pofida faptului că relaţiile economice ceho-azere au căpătat un caracter stabil abia recent, Azerbaidjanul a devenit cel mai mare partener comercial al Cehiei în Caucazul de Sud. Anul trecut, schimbul comercial dintre cele două ţări s-a ridicat la 38 milioane de dolari, însă a fost puternic dezechilibrat: Azerbaidjanul a important mărfuri cehe în valoare de 37,78 de milioane de dolari, iar Cehia a importat mărfuri azere de 0,23 milioane de dolari. Azerbaidjanul importă în special utilaje de construcţie şi tipografice, elemente pentru constucţia de poduri, camioane, medicamente, produse cosmetice şi obiecte din sticlă, în timp ce în Cehia este livrat petrol, bumbac şi alune.