/Presedintele ANCS a inmanat diplome si medalii premiatilor de la Geneva

Presedintele ANCS a inmanat diplome si medalii premiatilor de la Geneva

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, Dragoş Ciuparu, a înmânat luni diplome şi medalii premiaţilor Salonului Internaţional de Inventică de la Geneva (Elveţia).
”Este o deosebită plăcere să-i găzduim pe creatorii laureaţi la Geneva. Rezultatele obţinute de ei ne fac cinste. Ne bucurăm că această creativitate a lor a adus premii”, a spus reprezentantul ANCS.
El a afirmat că unele dintre invenţii sunt rezultatul creativităţii pe termen mai lung, în timp ce unele au reprezentat o “sclipire” de moment a inventatorilor.
”Sperăm ca şi la ediţiile viitoare rezultatele să fie pe măsură”, a mai spus Ciuparu.


La rândul său, europarlamentarul Petru Luhan a apreciat rezultatele obţinute de inventatorii români în ciuda faptului că România dispune de unul dintre cele mai mici bugete pentru cercetare-inovare-dezvoltare din Uniunea Europeană.
”România nu stă bine în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene în cercetare-dezvoltare. Avem nevoie de mai mult sprijin din partea Guvernului”, a subliniat europarlamentarul.
El a precizat că există 60 miliarde de euro la nivel european care aşteaptă să fie accesaţi pentru Cercetare şi Dezvoltare.
”Obiectivul nr. 1 al UE este de creştere economică prin inovaţie”, a arătat Petru Luhan.
Delegaţia română a obţinut la cea de-a 39-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţie de la Geneva 24 de medalii de aur, 18 de argint, 7 de bronz şi 20 de premii speciale. România a fost prezentă la Geneva în perioada 6-10 aprilie cu 49 de invenţii dintre care 40 în standul ANCS, pentru celelalte 9 invenţii costurile fiind suportate de inventatori sau unităţi de cercetare-dezvoltare.
În ceea ce priveşte premiile speciale, unul dintre acestea, cu aplicabilitate în domeniul sănătăţii, a fost acordat unei invenţii prezente în standul Universităţilor şi a fost obţinut de Teodora Tihan, Ingrid Ionescu, Aurelia Meghia şi Ioana Demetrescu pentru ”Metodă de obţinere pelicule polimerice în domeniul medical”.