/Presedintele a promulgat Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante si pe cea privind indemnizatia pentru mame

Presedintele a promulgat Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante si pe cea privind indemnizatia pentru mame

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, precum şi pe cel privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, informează Administraţia Prezidenţială.
Deputaţii au adoptat, pe 21 iunie, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară.
Actul normativ, adoptat cu 153 voturi favorabile, 93 împotrivă şi două abţineri, a fost dezbătut pe articole săptămâna trecută.
Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a explicat, la acea dată, că actul normativ prevede abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe cinci domenii care nu fac obiectul legilor organice, şi anume finanţe, transporturi, comunicaţii, educaţie şi sănătate.


Comisia juridică a introdus mai multe amendamente la acest proiect de lege, stabilind că Executivul poate emite ordonanţe şi în cazul măsurilor de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar, constituirii infrastructurii de comunicaţii electronice a statului român, modificării legii privind plantele medicinale şi aromatice şi produselor stupului, modificării legii ANL, a ordonanţei privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.
Deputaţii jurişti au decis introducerea posibilităţii Guvernului de a emite ordonanţe şi în privinţa modificării legii privind performanţa energetică a clădirilor, a ordonanţei privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a instituţiilor publice de cultură finanţate din venituri extrabugetare.
În schimb, Comisia juridică a eliminat prevederea din proiectul Guvernului potrivit căreia Executivul putea să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară în cazul măsurilor pentru combaterea operaţiunilor cu unele produse susceptibile de a avea efecte psihoafective.
Senatul a respins pe 30 mai acest proiect de lege, Camera Deputaţilor fiind for decizional.