/Premiul Nobel pentru Medicina revine cercetatorilor Beutler, Hoffman si Steinman

Premiul Nobel pentru Medicina revine cercetatorilor Beutler, Hoffman si Steinman

Cercetătorii Bruce Beutler, Jules Hoffmann şi Ralph Steinman au câştigat luni Premiul Nobel pentru medicină 2011 pentru munca lor de cercetare asupra sistemului imunitar uman, conform unui comunicat al Comitetului Nobel de la Stockholm, transmite Reuters.

”Laureaţii premiului Nobel pentru Medicină din acest an au revoluţionat modul în care înţelegem sistemul imunitar uman, descoperind o serie de principii cheie ale funcţionării acestuia”, conform comunicatului dat publicităţii de Institutul Karolinska din Suedia.

Bruce Beutler, din SUA şi Jules Hoffmann, din Luxemburg, vor împărţi jumătate din premiul în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de euro) , în timp ce canadianul Ralph Steinman va primi cealaltă jumătate.

Jules Hoffman şi Bruce Beutler au primit premiul Nobel pentru ”descoperiri în domeniul activării imunităţii înnăscute”, conform comunicatului, în timp ce canadianul Ralph Steinman a fost recompensat pentru ”descoperirea celulelor dendritice şi a rolului îndeplinit de aceste celule în cadrul imunităţii adaptative”.

Activitatea celor trei oameni de ştiinţă ”a deschis noi căi pentru prevenirea şi tratarea infecţiilor, a cancerului şi a bolilor inflamatorii”, se mai precizează în comunicat.

Premiul Nobel pentru Medicină deschide în mod tradiţional săptămâna Nobel în fiecare an şi va fi urmat de premiile pentru Chimie, Fizică, Literatură, Pace şi Economie.