/Premierul Emil Boc: Populatia nu este in pericol din cauza iodului radioactiv

Premierul Emil Boc: Populatia nu este in pericol din cauza iodului radioactiv

Nivelul de iod radioactiv în România nu pune în pericol sănătatea populaţiei, a subliniat, miercuri, premierul Emil Boc, după şedinţa de Guvern.
La reuniunea de la Palatul Victoria au fost invitate toate autorităţile cu responsabilităţi în domeniu, a menţionat primul-ministru.
“Concluzia pe care o am în acest moment, în urma analizei, este următoarea: astăzi, nivelul de iod radioactiv nu pune sub nicio formă în pericol sănătatea populaţiei, iar această informaţie este susţinută cu date certe şi convingătoare de reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniu şi vor fi completate în această seară”, a spus Emil Boc.


Potrivit unor cercetări realizate în mina Slănic Prahova, în apa de ploaie recoltată la suprafaţă s-a descoperit iod radioactiv, dar valorile radioactivităţii sunt de 600 de ori mai mici decât limita admisă pentru apa potabilă, a precizat directorul Institutului de Fizică Nucleară, Nicolae Zamfir.
Autorităţile române fac măsurători în urma accidentului de la centrala nucleară Fukushima din Japonia de pe 11 martie când a avut loc un puternic cutremur urmat de tsunami.