/Premierul bulgar propune ca absolventii facultatilor de stat sa fie obligati sa ramana in tara

Premierul bulgar propune ca absolventii facultatilor de stat sa fie obligati sa ramana in tara

Premierul bulgar Boiko Borisov a propus ca absolvenţii facultăţilor de stat din Bulgaria să fie obligaţi să rămână în ţară, după ce a citit în presă că medicii bulgari sunt foarte căutaţi în ţările din Vest.

Dacă eram pe locul ministrului educaţiei, m-aş gândi să propun ca, în cazurile în care statul plăteşte studiile unei persoane, aceasta să nu poată pleca şi să aibă un angajament faţă de acest stat, a afirmat Boiko Borisov marţi la deschiderea unui forum dedicat inovaţiilor.

Ca să fie mai clar, Borisov a dat ca exemplu domeniul fotbalului. ‘Când o echipă preia un jucător, aceasta plăteşte o sumă de transfer echipei din care provine el’, a spus Borisov. ‘De ce să plătim noi studiile unor specialişti care vor lucra pentru alte state’, a întrebat în continuare premierul. Bulgaria ar putea atrage mai mulţi studenţi străini şi apoi să-i ‘vândă’ unor alte state, a mai declarat Borisov, amintind că, în urma cu 20 de ani, studenţii străini de la facultăţile de medicină din Bulgaria au fost de câteva ori mai mulţi decât în prezent.