/Premierul Boc spune ca a dat prioritate bugetara Justitiei, in fata Sanatatii si Educatiei

Premierul Boc spune ca a dat prioritate bugetara Justitiei, in fata Sanatatii si Educatiei

Primul-ministru Emil Boc a declarat, joi, că a “fost o bătălie” în Guvern pentru a da prioritate Justiţiei în faţa Educaţiei şi Sănătăţii, în proiecţiile bugetare cuprinse în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2012-2014.
“În strategia fiscal-bugetară 2012-2014, Justiţia este obiectiv prioritar naţional în privinţa finanţării. Două obiective mari avem: cofinanţarea proiectelor europene şi Justiţia. V-aş ruga să reţineţi că a fost o bătălie ca să impui, când ai şi Educaţia, şi Sănătatea, infrastructura, fondurile europene, să vii să le explici colegilor din guvern acest lucru”, le-a spus Boc membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Şeful Executivului a menţionat că Guvernul va da posibilitatea instanţelor care au multe procese pe rol să angajeze personal peste limitele instituite după principiul potrivit căruia pentru o angajare în sectorul bugetar este nevoie de şapte locuri libere.


“Guvernul va da posibilitatea ca acolo unde există o supra-aglomerare, cum este la Tribunalul Bucureşti, de exemplu, dar şi în alte locuri din ţară, să se găsească resurse umane pentru a putea suplimenta schema de personal”, a spus premierul.
De asemenea, premierul a cerut CSM măsuri pentru accelerarea proceselor din justiţie.
“Sper ca şi dumneavoastră să aveţi o disponibilitate pentru a veni cu cât puteţi face dumneavoastră şi să dăm un semnal pentru că ţara are nevoie de acest semnal din perspectivă internă şi internaţională”, le-a spus Boc magistraţilor CSM, cerând, totodată, Consiliului să “poată găsi soluţiile de deblocare a acestor procese, de scurtare a termenelor, astfel încât ele să fie soluţionate la timp”.
Totodată, el a făcut apel ca Justiţia să-şi însuşească obiectivul Guvernului de ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie, instituit de Comisia Europeană asupra României.