/Premierul Boc ii cere ministrului Cseke o informare despre nefunctionarea Registrului National al Donatorilor de Celule Stem

Premierul Boc ii cere ministrului Cseke o informare despre nefunctionarea Registrului National al Donatorilor de Celule Stem

Premierul Emil Boc a declarat duminică, la ProTv, că îi va solicita ministrului Sănătăţii Cseke Attila o informare privind cauzele pentru care Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem este în “blocaj birocratic”, deşi se preconiza funcţionarea lui încă din septembrie 2009.
“E un lucru la care ţin, cred în eficienţa lui, cred în faptul că acest Registru va salva vieţi umane, o să aflu care este blocajul birocratic, mi l-aţi sesizat, îl voi rezolva. În şedinţa de Guvern de miercuri voi avea un prim răspuns la această problemă”, a subliniat el.


Realizatorii emisiunii i-au amintit premierului o declaraţie a acestuia din 2009, făcută împreună cu titularul de atunci de la Ministerul Sănătăţii, Ion Bazac, prin care se dădeau asigurări că Registrul va deveni funcţional în septembrie 2009.
“Îl susţin şi voi face cu ministrul ceea ce trebuie să fie efectiv, nu numai doar înfiinţat tehnic. Nu am datele în acest moment la mine”, a adăugat şeful Guvernului.
Iniţiativa înfiinţării Registrului Naţional al Donatorilor de Celule Stem a fost motivată de facilitarea transplanturilor de măduvă pentru pacienţii români diagnosticaţi cu leucemie, pentru a creşte şansele de realizare în ţară a acestor operaţii complicate, făcute mai mult în străinătate. Celulele stem sunt celule tinere care se divid şi pot reface sângele. Sunt cele mai importante componente din măduva spinării.