/Premierul Boc: Conflictul Cseke-Duta, pe cale sa se rezolve

Premierul Boc: Conflictul Cseke-Duta, pe cale sa se rezolve

Conflictul dintre ministrul Sănătăţii, Attila Cseke (UDMR) şi preşedintele Casei naţionale a Asigurărilor de Sănătate, democrat-liberalul Attila Cseke, este pe cale să se rezolve, a declarat, luni, premierul Emil Boc, la TVR1.
“Este pe cale să se rezolve şi să se întreprindă nişte măsuri foarte concrete. Deocamdată, lucrăm toţi la acelaşi obiectiv şi tragem la aceeaşi trăsură”, a spus Boc, întrebat despre conflictul dintre cei doi demnitari.
Şeful Guvernului a subliniat, însă, că ministrul Cseke nu poate întreprinde reformele care se impun în sănătate fără sprijinul CNAS.


“Ministrul sănătăţii este un om care are voinţă să facă reforma necesară şi a demonstrat că are voinţă când a închis nşte spitale, pe care nu au avut alţii curaj să o facă, dar trebuie să aibă şi susţinerea casei ca acest lucru să se realizeze”, a susţinut Emil Boc.
Pe 25 iulie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că ministrul Cseke Attila şi preşedintele CNAS, Lucian Duţă, “ori se înţeleg” în ceea ce priveşte controlul costurilor în Sănătate, ori “pleacă” de la cele două instituţii.
“Sunt doi oameni responsabili: ministrul Sănătăţii şi şeful Casei, au puncte de vedere diferite. Unul vrea control, altul nu vrea control, altul vrea medicamentele cele mai scumpe, altul medicamente generice, aici va trebui Guvernul să ia o decizie să le spună: asta faceţi. Vor să facă bine, nu, uşa Guvernului, uşa casei de sănătate sunt deschise. Nu sunt acolo proprietarii postului. Ori pun ordine în cheltuieli, ori îşi văd de drum, pleacă de la cele două instituţii”, a spus şeful statului, la postul public de televiziune.
El a menţionat că a avut o discuţie şi cu premierul Emil Boc în acest sens şi va trebui găsită o soluţie “foarte rapid”, indicând începutul noii sesiuni parlamentare.
“Responsabilitatea ar trebui să se manifeste prin punerea sub control a cheltuielilor de achiziţii în medicamente. Să vedem licitaţiile făcute, să vedem sistemul informatic la fiecare farmacie şi să se ştie în fiecare moment ce reţete şi în ce valoare a eliberat orice farmacie medicamente şi cum şi verificat, din când în când, prin sondaj, cât de bolnav este beneficiarul de reţete la fiecare trei zile, responsabilitatea medicilor de familie şi totul se poate face printr-un control electronic al cheltuielilor angajate în numele statului. Se vorbeşte de foarte mult timp, dar nu se înţelege casa cu ministrul. Şi aici au două variante: ori se înţeleg, ori îşi văd de drum amândoi, adică demisionează şi să vină cineva care poate colabora pentru realizarea controlului costurilor în Sănătate”, a adăugat Traian Băsescu.