/Premieră la Spitalul Bagdasar: implantare de electrozi în creier pentru studiul şi tratamentul epilepsiei

Premieră la Spitalul Bagdasar: implantare de electrozi în creier pentru studiul şi tratamentul epilepsiei

O intervenţie complexă de implantare a şapte electrozi intracerebrali, având ca scop identificarea exactă a locului în care se află focarul epileptic şi extragerea acestuia, a fost efectuată, în premieră, miercuri, la Spitalul Bagdasar – Arseni din Capitală.
Directorul medical al spitalului, prof. dr. Mircea Gorgan, a declarat, joi, că echipa medicală a fost formată din chirurgi, neurologi şi biofizicieni şi l-a avut coordonator pe dr. Jean Ciurea.

Pacientul care a fost supus acestui implant suferea de epilepsie focală, care este localizată în zona vizuală a creierului. După implantarea electrozilor, pacientul va fi transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti în Unitatea de Monitorizare pentru Epilepsie – Secţia de neurologie, condusă de prof. dr. Ovidiu Băjenaru, unde va fi testat timp de două săptămâni prin înregistrarea activităţii electrice a creierului în diverse zone de interes.

“Scopul nostru este de a vindeca afecţiunea, de aceea aceste înregistrări au ca scop delimitarea clară a zonei din care pornesc crizele şi relaţia acesteia cu ariile vizuale, care trebuie conservate în timpul intervenţiei chirurgicale”, a declarat dr. Ioana Mândruţă.

Ea a evidenţiat că acest tip de tratament se adresează celor care nu îşi mai pot controla crizele cu tratament medicamentos adecvat, astfel încât intervenţia redă societăţii un adult normal, un adult care poate fi integrat social.

Potrivit dr. Jean Ciurea, această Clinică de neurochirurgie funcţională de la Spitalul Bagdasar – Arseni este reperul cel mai important în neurochirurgia românească şi, totodată, în neurochirurgia est-europeană. “Există o boală numită nevralgia de trigemen, care atunci când se manifestă la paroxism îl împinge pe cel care este afectat la suicid. Aceste drame ar putea fi prevenite dacă cei care suferă de această boală ar şti că în clinică se face chirurgia durerii la un nivel comparabil cu ceea ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii şi Europa”, a subliniat dr. Jean Ciurea. AGERPRES