/Prahova: Campanie de prevenire a consumului de droguri in randul tinerilor

Prahova: Campanie de prevenire a consumului de droguri in randul tinerilor

O campanie de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor este desfăşurată, în această perioadă, de Centrul de prevenire, evaluare, consiliere antidrog (CPECA) Prahova, sub denumirea “Alternative – în comunitatea ta drogurile nu îşi au locul”, au anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii CPECA.
Potrivit coordonatorului CPECA Prahova, Diana Giurgiuveanu, prevenirea, în general, se face urmărind trei direcţii, respectiv în şcoală, în familie şi în comunitate, iar campania care se desfăşoară până pe data de 8 mai cuprinde activităţi care au loc mai ales în instituţiile de învăţământ şi în comunitate.
Activităţile destinate promovării campaniei presupun dezbateri pe tema consumului de droguri, expoziţii de grafică şi pictură cu tematică antidrog, întâlniri informativ-preventive cu elevi de liceu, dar şi copii instituţionalizaţi şi prezentarea piesei de teatru “Îngropat în cer”.


“Adresabilitatea către centrele de prevenire antidrog a crescut odată cu apariţia magazinelor de etnobotanice”, a spus Diana Giurgiuveanu.
La rândul său, şeful Centrului regional de prevenire, evaluare, consiliere antidrog Prahova, Silviu Bucur, a arătat că, dacă în urmă cu câţiva ani adresabilitatea era mică, în prezent Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti trimite aici câte o persoană la două – trei zile.
“Cele mai multe cazuri sunt cele de consum de etnobotanice, dar primim cazuri din toate categoriile de droguri. (…) Potrivit estimărilor, în Prahova există aproximativ 1.500 de consumatori de prafuri albe, iar consumul recreaţional este preponderent pe Valea Prahovei. Deoarece Brigada de Crimă Organizată îşi face bine treaba, încă nu avem o reţea de distribuţie stradală a drogurilor în judeţ”, a precizat Bucur.
Numărul persoanelor aflate, lunar, în asistenţă la CPECA Prahova este de aproximativ 80, media de vârstă a acestora fiind de 18 – 20 de ani.