/Ponta: Viziunea USL privind administratia si dezvoltarea regionala prevede trei etape, pana in 2016

Ponta: Viziunea USL privind administratia si dezvoltarea regionala prevede trei etape, pana in 2016

Viziunea Uniunii Social Liberale privind administraţia publică şi dezvoltarea regională va fi implementată în trei etape, până în 2016, însă numai după efectuarea unui referendum şi modificarea Constituţiei, a declarat sâmbătă preşedintele PSD, Victor Ponta.
În anul 2012, ar urma să înceapă transferul de atribuţii de la guvernul central spre regiuni şi se desfiinţează Ministerul Dezvoltării Regionale. În 2014, aleşii locali vor alege un consiliu regional, condus de un preşedinte regional, iar până în anul 2016 va fi o perioadă de tranziţie pentru a prelua controlul fondurilor.
În viziunea USL, guvernul central rămâne cu atribuţii de reglementare şi control, iar tot ce ţine de dezvoltare trebuie să meargă în teritoriu.
Fiecare regiune trebuie să aibă o mare universitate, un mare spital, un aeroport, un centru de afaceri şi un centru cultural, propune USL.


Preşedintele PSD a susţinut că acest proiect trebuie realizat numai după modificarea Constituţiei şi după organizarea unui referendum naţional, iar schimbările vor fi făcute prin respectarea unui calendar convenit cu UE.
Victor Ponta a respins politica dusă de actuala putere, despre care a spus că a alocat fonduri în teritoriu doar pe criterii de partid, în special în judeţele conduse de PDL.
“Soluţia pe care a promovat-o actuala guvernare a fost o politizare totală. Nu ai dreptul să trăieşti în România dacă nu eşti din PDL. Descentralizarea s-a făcut doar pe hârtie. V-au dat atribuţii, dar nu v-au dat bani. În 2010-2011, jumătate din bani s-au dus la aleşii PDL. Şi nici măcar la ei nu au ajuns banii, ci la firmele PDL. În 2009, cei mai mulţi bani s-au dus în Braşov, dar nu în judeţul Braşov, ci în municipiul Braşov, unde primar este de la PDL, apoi la Suceava. În republica Arad s-au dus mulţi bani, în voievodatul Dâmboviţa. În 2010, s-au dat bani în judeţul Cluj, din nou judeţul Suceava, Dâmboviţa, Maramureş. Dacă vrem să dezvoltăm România, nu putem să o dezvoltăm doar pe criteriul dau bani doar la ai mei”, a afirmat Victor Ponta.
El i-a atenţionat pe aleşii locali ai USL că actuala putere va face în continuare presiuni asupra lor.
“O să ne facă în continuare dosare penale. Eu cred că o să învingem. O să ne arunce în presă tot felul de calomnii de fiecare dată înainte de întâlnirile noastre. O să vă taie bugetul, dar o să învingem. Vom afla de fiecare dată aceste lucruri. Vor fura votur