/Polonia cere tarilor UE sa lupte impotriva drogurilor de sinteza

Polonia cere tarilor UE sa lupte impotriva drogurilor de sinteza

Polonia, care deţine în acest semestru preşedinţia prin rotaţie a UE, le-a cerut celorlalte ţări ale Uniunii să lupte împotriva drogurilor de sinteză şi mai ales împotriva comercializării lor pe internet, cu prilejul unei reuniuni informale a miniştrilor europeni ai sănătăţii, miercuri, la Sopot (nord), informează AFP.

‘Cea mai mare problemă este distribuirea drogurilor de sinteză prin internet. Am dori să întreprindem acţiuni la scară europeană pentru a lupta împotriva acestei forme de distribuire’, a declarat ministrul polonez Ewa Kopacz într-o conferinţă de presă, la sfârşitul reuniunii.

Polonia doreşte să promoveze la scară europeană legislaţia sa foarte restrictivă în materie de droguri de sinteză.

Potrivit oficialului polonez, numeroşi miniştri europeni s-au arătat interesaţi de o lege inspirată din legislaţia poloneză, care ar interzice în mod preventiv anumite substanţe psihotrope.

‘A interzice într-un singur stat membru al Uniunii aceste substanţe nu are niciun sens’, a declarat Adam Fronczak, ministru polonez adjunct al sănătăţii.

Polonia s-a dotat în octombrie cu o lege care interzice producerea şi comercializarea tuturor substanţelor psihotrope sau euforizante numite droguri de sinteză, sub pedeapsa unor amenzi cuprinse între 20.000 şi un milion de zloţi (între 5.000 şi 251.000 de euro).

Este vorba de stimulente cu o compoziţie chimică variată, vândute legal până atunci într-o mulţime de magazine specializate şi pe internet, sub diferite etichete înşelătoare.

Printre priorităţile preşedinţiei poloneze a UE în domeniul sănătăţii mai figurează reducerea disparităţilor dintre statele membre şi prevenirea bolilor creierului şi a maladiilor neurodegenerative, mai ales a maladiei Alzheimer.