/Politicienii trebuie sa gandeasca in termenii economiei verzi (ministrul Mediului)

Politicienii trebuie sa gandeasca in termenii economiei verzi (ministrul Mediului)

Dezvoltarea durabilă este o componentă foarte importantă a guvernării şi, de aceea, politicienii trebuie să îşi schimbe mentalitatea, să se îndrepte spre gândirea în termenii unei economii verzi, a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor, Borbely Laszlo, la conferinţa ‘Creşterea economică verde – premisă pentru dezvoltarea durabilă’.
‘Este esenţial să regândim modul în care proiectăm o creştere economică decuplată de degradarea mediului, de efectele negative asupra sănătăţii umane, de consumul exagerat de resurse naturale, să gândim o economie ce respectă capacitatea de suport a ecosistemelor naturale. (…) În acest sens, aparatul guvernamental trebuie să creeze condiţiile pentru piaţa produselor verzi şi cu impact redus asupra mediului. Pentru sectorul privat, acest lucru implică înţelegerea oportunităţilor reprezentate de tranziţia către o economie verde, într-o serie de sectoare-cheie, şi asigurarea unor niveluri mai ridicate de finanţare pentru investiţii în astfel de produse.

De asemenea, toţi factorii interesaţi trebuie să conştientizeze că economia verde are ca scop general trecerea către o economie care este compatibilă cu dezvoltarea durabilă, iar această nouă formă de dezvoltare economică trebuie privită ca o formă de adaptare a sistemului economic pe termen lung la diferitele crize cu care se poate confrunta’, a mai spus Borbely.
El a subliniat şansa pe care o are România de a se afla în linia întâi a negocierilor internaţionale în domeniul dezvoltării durabile, prin deţinerea Preşedinţiei celei de a 19-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabilă CSD19.
‘Putem gândi dezvoltarea, luând în considerarea ultimele tendinţe în politica de mediu şi dezvoltare durabilă din plan european şi internaţional, putând să ne adaptăm politicile în vederea unei conectări viitoare la construcţia instituţională care se preconizează. Dacă Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) se va transforma în Organizaţia Mondială a Mediului, va reieşi din concluziile dezbaterilor pentru Conferinţa ‘Rio+20′, dar oricum comunitatea internaţională din domeniu pregăteşte schimbări semnificative în Guvernanţa Internaţională de Mediu’, a spus ministrul.