/Poligonul din Sardinia care ucide: experimenteaza arme si materiale secrete

Poligonul din Sardinia care ucide: experimenteaza arme si materiale secrete

Explozii uriaşe, coloane de fum înalte de kilometri, nori toxici şi prea multe decese suspecte. Într-o structură militară de pe coasta de sud-est a Sardiniei, poligonul experimental interarme Salto di Quirra, se experimentează de decenii arme şi materiale secrete. În prezent, Procuratura din Lanusei a declanşat anchete, dezvăluie revista italiană L’Espresso în ultimul număr.

12.000 de hectare de peisaj pitoresc natural de pe coasta de sud-est a Sardiniei au fost convertite în 1956 în zonă pentru operaţiuni ”off limits”. Un teritoriu pe care armate şi companii internaţionale, inclusiv italiene, au experimentat arme şi materiale secrete. Acumulări imense de arme şi muniţii au fost detonate, totul sub tăcerea păstrată de militari. Materialul ajungea într-o groapă adâncă de 80 de metri, un adevărat vulcan, potrivit unui martor. Rezultatul era că terenul se acoperea brusc cu o substanţă stranie, albă şi grea, pe care militarii o culegeau, o puneau în containere şi o îngropau. Cea în exces era îngropată sub poligon, exact pe locul unde treceau ciobanii care deţineau terenuri în concesiune în zona militară. Vacile mureau după ce păşteau acea iarbă.

Acest scenariu ridică mai multe întrebări, pe care şi le-a pus din 2 aprilie şi Domenico Fiordalisi, şeful Procuraturii din Lanusei, provincia Ogliastra, care a scris Procuraturii Generale din Cagliari, menţionând mărturii privind ”explozii gigantice la Perdasdefogu, ce au provocat nori toxici şi au dispersat particule foarte nocive”. Aceasta este premisa de la care pleacă pentru a suspecta delicte multiple, ce variază de la decesul mai multor ciobani la absenţa unor acte oficiale, la omiterea controalelor în domeniul militar şi omiterea de măsuri administrative şi sanitare, până la capitolul cel mai important şi mai sensibil: suspiciunea pe care Fiordalisi o investighează de luni de zile, de ”introducere în stat, deţinere şi port ilegal în Ogliastra de arme de război cu uraniu sărăcit”. Acest lucru se leagă de ipoteza dezastrului de mediu cauzat de “dispersia de uraniu sărăcit şi materiale radioactive”, împrăştiate parţial de “diferite rachete” şi partial de explozia “tuturor muniţiilor şi bombelor învechite din Italia, fără a proteja mediul şi sănătatea umană şi pe cea a animalelor”.

Aceste acuzaţii au suscitat agitaţie la Ministerul Apărării şi pentru că Fiordalisi vorbeşte în documentele oficiale despre anii marcaţi de o “inerţie totală şi generalizată”, atât din partea comandanţilor de carabinieri, care aveau la poligon sarcini de poliţie judiciară şi control teritorial, cât şi a ”generalilor de aeronautică care au comandat”.

La 10 martie, generalul Sanzio Bonotto, actualul comandant al poligonului, a dat asigurării echipei mobile din Nuoro că “nu au fost efectuate niciodată operaţiuni de distrugere de muniţie şi arme care, transportate în camioane ar fi fost îngropate şi detonate”.

“Exploziile produceau flăcări şi o coloană de fum vizibilă de la câţiva kilometri”, spune însă locotenent colonelul Antonino Bertino, care a precizat: “Toate activităţile poligonului sunt şi erau programate şi autorizate de Statul Major General al Apărării”.

Dispersarea de uraniu sărăcit şi alte substanţe toxice radioactive a ucis zeci de persoane şi un număr incalculabil de animale. Ancheta încredinţată de procurorul Fiordalisi Mariei Antonietta Gatti, şeful Laboratorului de Biomateriale de la Universitatea din Modena, a atestat la 22 martie “dovezi de interacţiune profundă între pulberile generate de combustiile din poligon şi sănătatea oamenilor şi animalelor”.

Au fost recenzate cu ajutorul medicilor şi experţilor cel puţin “27 de militari şi 43 de civili morţi sau afectaţi de diferite tipuri de cancer şi leucemii, legate de poligon”. Ancheta-şoc a lui Fiordalisi a plecat de la datele lui Giorgio Melis şi Sandra Lorrai, veterinari la asociaţiile din Lanusei şi Cagliari. În raportul final al acestora “se arată că pe o rază de 2,7 km de la baza de la capul San Lorenzo la Quirra, circa 60-65% din ciobani au fost afectaţi de cancer, în timp ce în rândul animalelor sunt frecvente malformaţiile”.

Recent, cotidianul “La nuova Sardegna” a publicat dezvăluirile căpitanului Giancarlo Carrusci, care a lucrat la poligonul din Quirra în perioada 1977-1992. Din agendele sale, predate anchetatorilor, reiese că în 1988, în timpul unui exerciţiu al Aeronauticii germane “un Tornado a lansat o rachetă Kormoran Due, cu uraniu sărăcit, care a lovit un remorcher ancorat pe mare drept ţintă. Din cele mai recente verificări al Procuraturii a reieşit că Aeronautica germană, de acord cu militarii italieni, a a lansat şi o altă rachetă (încă nu se ştie dacă cu uraniu sărăcit), la 23 octombrie 1989, care a ratat ţinta “şi a ajuns pe fundul mării, în faţa poligonului”.

Noutăţi ulterioare vor putea apărea în scurt timp, în urma exhumării a 18 cadavre ale unor ciobani, la 20 aprilie, pentru a le supune analizei profesorului Marco Grandi, director al Şcolii de specializare în medicina legală la Universitatea din Milano.