/Polemica in Rusia dupa o critica a sistemului de sanatate in fata lui Putin

Polemica in Rusia dupa o critica a sistemului de sanatate in fata lui Putin

Un celebru medic rus, Leonid Roşal, care a denunţat starea sistemului de sănătate din Rusia în faţa premierului Vladimir Putin, şi-a atras mânia Ministerului Sănătăţii, care a solicitat joi ca şeful guvernului să îl facă să tacă, scrie luni France Presse.

Roşal – cunoscut în Rusia pentru rolul de negociator în situaţii de luare de ostatici – a criticat într-un lung discurs săptămâna trecută activitatea ministerului care, potrivit lui, nu întreprinde măsurile necesare pentru a combate declinul sistemului de sănătate.

‘Principiul rentabilităţii a fost impus sănătăţii şi este groaznic’, a explicat doctorul pediatru, conform textului discursului său publicat de cotidianul de opoziţie Novaia Gazeta. El a spus totodată că nu s-a făcut nimic pentru a remedia lipsa tot mai acută de medici: ‘Există regiuni unde jumătate dintre doctori ar putea ieşi la pensie’, a subliniat Roşal.

Angajaţii din Ministerul Sănătăţii au reacţionat imediat joi şi i-au cerut lui Putin să respingă afirmaţiile doctorului Roşal, considerând discursul acestuia ‘inacceptabil’, fie chiar şi în numele ‘libertăţii de exprimare şi al democraţiei’.

Pe de altă parte, premierul a recunoscut în timpul reuniunii că ştia dinainte că acest discurs urma să fie ‘polemic, dur şi profesional’. Însuşi Vladimir Putin a descris starea deplorabilă a sistemului de sănătate. ‘Peste 30 la sută dintre spitalele ruse nu au apă caldă, peste 8 procente nu sunt conectate la reţele de apă curentă, 9% nu au sisteme de canalizare, iar un sfert din instituţiile medicale din Rusia au nevoie de o renovare totală’, a spus primul ministru în timpul reuniunii.