/PNL Mures solicita demisia conducerii CNAS

PNL Mures solicita demisia conducerii CNAS

Liberalii cer demisia conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru atentat la sănătatea populaţiei prin nesemnarea contractului-cadru, potrivit şefului Departamentului de sănătate din PNL Mureş, dr. Ovidiu Butuc.
”Solicităm demiterea de urgenţă a preşedintelui CNAS, domnul Lucian Duţă, şi a directorului general Dorin Ionescu, pentru atentat la sănătatea populaţiei ca urmare a nesemnării contractului-cadru de către medicii de familie şi, de asemenea, neaplicării normelor metodologice care prevăd funcţionarea contractului-cadru. Este inacceptabil ca în România, ţară membră a UE, la ora actuală medicii de familie să aibă venituri mult sub medie, să presteze servicii care nu sunt plătite”, a afirmat dr. Ovidiu Butuc, joi, într-o conferinţă de presă.
Acesta a subliniat că medicii de familie, pe lângă neajunsurile materiale, se lovesc de o birocraţie excesivă care împovărează sistemul de asistenţă medicală primară din România.


Ovidiu Butuc a arătat că acest sistem reprezintă filtrul prin care spitalele din România reuşesc să supravieţuiască şi dacă medicii de familie nu ar filtra pacienţii ”ar îngreuna şi mai mult ceea ce se întâmplă la nivelul spitalelor în acest moment”.
”În condiţiile actualului contract-cadru pe care CNAS îl impune medicilor de familie, ar însemna ca în termen de maximum o săptămână 40-45% dintre cabinetele medicilor de familie să se închidă, iar jumătate din populaţia României ar rămâne fără servicii medicale de asistenţă primară. Concluzia: fie se vor adresa spitalelor, fie, în cazuri izolate, vor muri”, a spus acesta.
Potrivit acestuia, pe termen scurt, soluţia ar fi un contract-cadru pe baza unei expertize de specialitate şi depolitizarea sistemului asigurărilor de sănătate.
”Pe termen mediu şi lung este clar că cea mai bună soluţie este desfiinţarea CNAS, asta este soluţia cea mai bună pentru ca aceste blocaje şi inadvertenţe să nu se mai producă în sistemul de asigurări de sănătate”, a menţionat dr. Ovidiu Butuc.