/PM Boc: Pachetul minim de servicii medicale va fi adoptat pana in martie 2012

PM Boc: Pachetul minim de servicii medicale va fi adoptat pana in martie 2012

Pachetul minim de servicii publice de sănătate va fi adoptat până la finalul lunii martie 2012, pentru a se elimina discrepanţele între beneficiile obţinute de unii dintre asiguraţi în raport cu alţii în baza aceluiaşi procent din venituri cotizat la fondul de sănătate, a declarat premierul Emil Boc, la sfârşitul săptămânii trecute.
Într-un interviu acordat postului Radio România Actualităţi, Emil Boc a afirmat că reforma în sănătate îşi propune “până în decembrie 2011 finalizarea proiectului, a pachetului minimal de servicii medicale şi adoptarea lui până la sfârşitul lui martie 2012, ceea ce va însemna, practic, o mutaţie radicală în sistemul de sănătate din România”.


“Pachetul minimal de servicii medicale ne va spune foarte exact şi clar fiecăruia dintre noi ce acoperă contribuţia de 5,5% pe care o plătim astăzi la sănătate, pentru că pentru unii, astăzi, în România, 5,5% poate însemna raiul medical, li se dă absolut orice, de la cea mai sofisticată operaţie până la orice tratament, în timp ce pentru alţii nu există nici măcar faşă în spital sau leucoplast”, a mai spus Boc, la RRA.
În şedinţa de guvern din 24 august, şeful Executivului a cerut ministrului Sănătăţii, Ritli Ladislau, să pregătească proiectul taxei clawback pentru producătorii de medicamente, pentru a fi adoptat în şedinţa de guvern de săptămâna aceasta. În context, premierul a menţionat, la RRA, că specialiştii vor stabili dacă va fi o taxă clawback sau taxă payback.
De asemenea, ministrul Ritli trebuie să emită, tot până la şedinţa de săptămâna aceasta, un Ordin de ministru pentru impunerea medicamentelor generice pe lista compensatelor.