/Platforma de tranzactionare Tradeville permite compararea companiilor listate la BVB cu cele similare din Europa

Platforma de tranzactionare Tradeville permite compararea companiilor listate la BVB cu cele similare din Europa

Casa de brokeraj Tradeville a dezvoltat în platforma de tranzacţionare Startrade 2.0 o funcţie denumită ‘BVB versus Europa’, care permite compararea automată a celor mai importante companii listate la Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ cu societăţi similare din Europa, prin prisma multiplilor de piaţă cel mai des utilizaţi, informează casa de brokeraj.
‘BVB versus Europa reprezintă o continuare a eforturilor Tradeville de a oferi investitorilor instrumente automatizate pentru descoperirea noilor oportunităţi de investire. Noua facilitate are la bază metoda multiplilor, fiind unul dintre cele mai des uzitate instrumente de analiză fundamentală la nivel internaţional. Tabelul este util în special persoanelor cu un orizont de investiţie pe termen mediu şi lung’, a declarat, într-un comunicat, directorul general al Tradeville, Mihaela Bîciu.


Având la bază un sistem de preluare automată a datelor, noua funcţie constă într-un tabel care afişează în timp real preţul din piaţă şi cel teoretic pentru cele mai importante acţiuni listate la BVB.
Pornind de la premisa că o acţiune nu poate fi evaluată izolat, ‘BVB versus Europa’ calculează pentru fiecare companie din tabel trei indicatori: P/BV – prin care preţul este raportat la valoarea contabilă pe acţiune, P/E – preţul raportat la profitul net pe acţiune şi P/S – calculat ca raport dintre preţ şi cifra de afaceri pe acţiune.
De asemenea, tabelul afişează valorile medii ale acestor indicatori pentru sectorul din care compania face parte.
Calculând produsul dintre media multiplului luat în calcul la nivel european şi indicatorul selectat, care reprezintă valoarea pe acţiune a companiei (valoarea contabilă pe acţiune, profitul net pe acţiune şi cifra de afaceri pe acţiune), BVB versus Europa indică preţul teoretic al acţiunii analizate. Rezultatul comparaţiei dintre preţul teoretic şi cel din piaţă arată dacă acţiunea este subevaluată, supraevaluată sau corect evaluată în raport cu media sectorială a multiplului folosit.
De exemplu, producătorul de produse farmaceutice Biofarm (BIO) se tranzacţionează la un multiplu P/BV de 1,4932, în timp ce piaţa europeană a producătorilor de medicamente este evaluată la o medie de 1,80994 a multiplului P/BV, preţul teoretic obţinut fiind de 0,2509 lei. Preţul acţiunii Biofarm din piaţă, la momentul calcului, este de 0,207 lei.
‘Cu alte cuvinte, putem spune că Biofarm este subevaluată în comparaţie cu alte companii similare din Europa. Teoretic, în situaţia dată, acţiunea producătorului de medicamete ar trebui să desfăşoare o variaţie de preţ superioară grupului din care face parte. Însă, dacă activele societăţilor luate ca reper nu sunt corect evaluate de către piaţă, atunci există riscul ca ipoteza potrivit căreia acţiunea Biofarm este subevaluată să fie incorectă, ipoteză diminuată în cadrul tabelului prin utilizarea în comparaţie a unui număr mare de societăţi’, precizează comunicatul Tradeville.