/Platforma balcanica privind hepatitele cronice

Platforma balcanica privind hepatitele cronice

La iniţiativa României a fost înfiinţat site-ul www.balkanhep.eu, prin consens cu 12 ţări balcanice, a anunţat marţi prof. dr. Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului.
Acesta a precizat că scopul iniţiativei este de a informa şi promova cele mai importante şi semnificative date privind bolile hepatice cronice în general şi hepatitele conice virale în special.
Cele 12 ţări din această zonă au constatat că au multe lucruri în comun în ceea ce priveşte virusurile hepatitice B şi C şi au nevoie de o platformă comună, a spus prof. dr. Mihai Voiculescu.
El a menţionat că prevalenţa hepatitei cu virus B este de 6,4% iar a celei cu virus C este de 5-5,4% în populaţia României, valori care ne situează în zona medie, asemănător cu Republica Moldova, dar mai mult decât Ungaria şi Polonia.


Prin această platformă se au în vedere standardizarea şi uniformizarea procedeelor de depistare, confirmare diagnostic şi mai ales de raportare a acestor afecţiuni, pentru a preveni necunoaşterea realităţilor din această zonă, a subliniat prof. dr. Mihai Voiculescu.
Ţările care participă la această platformă sunt Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia, R. Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovenia şi Turcia.